S chutí,  Vaříme

Steaky nejsou žádná věda – když víte, jak na to

Tenhle víkend jsem se opravdu rozšoupla a udělala po dlouhé době polévku i hlavní chod. Jednak jsem chtěla spotřebovat zeleninu v lednici, jednak měl muž chuť na pořádný steak.

Z přípravy steaků jsem měla vždycky když ne hrůzu, tak aspoň velký respekt. Ale protože se mi díky receptům a fíglům na netu podařilo udělat skvělé maso hned napoprvé, čas od času si tuhle lahůdku doma uděláme.

A jaké jsou moje triky? Předpokladem jsou vždycky kvalitní suroviny, bez toho na dobrý výsledek rovnou zapomeňte. Maso naložím ideálně přes noc, nebojím se ho osolit, opepřit, přidat bylinky (rozmarýn, tymián, majoránka), rozdrcený česnek a promnout v oleji. Před přípravou je třeba ho minimálně půl hodiny (klidně i hodinku) nechat odležet v pokojové teplotě. Pak pořádně rozpálím pánev se sádlem a/nebo kvalitním olejem a maso opeču ze všech stran (používám pinzetu na maso, aby nevytekla šťáva). Pak ho nechám cca 10 minut odpočinout, mezitím si rozehřeju troubu na cca 190 ˚C, lehce opeču podruhé (s bylinkami i rozdrceným česnekem) a vložím do zapékací mísy spolu s ostatními ingrediencemi (já dnes přidala i žampióny). V troubě jsem maso nechala asi 11 minut, ale samozřejmě záleží na tom, jak chcete mít steak propečený. Po vyndání ho nechávám ještě chvilku dojít. Jako příloha se hodí pečené brambory a žampióny, někdo nedá dopustit na bramborovou kaši nebo salát. Já poprvé vyzkoušela i květákovo-bramborové pyré a byla to paráda. Rozhodně nic nezkazíte ani sklenkou dobrého červeného vína😊

Dobrou chuť😊

Ema