S chutí,  Vaříme

Recept týdne – famózní kulajda se ztraceným vejcem

Kulajda patří k mým nejoblíbenějším polévkám. Dávám si ji snad v každé restauraci, kde ji mají na menu. Vynikající variantu mi nedávno nabídli v kavárně Anežka v Anežském klášteře, a tak jsem se rozhodla ji zase udělat i doma. Věřím, že moje verze vám přijde k chuti – a to nejen v těchto trochu mrazivějších dnech. Jako vždy neuvádím přesné poměry surovin, protože je prakticky nepoužívám. Až na malé výjimky vše vařím podle chuti.:)

Ingredience:

zeleninový vývar

sušené houby

čerstvé houby

máslo

vejce

mouka

kopr

jablečný ocet

smetana

brambory

pepř

sůl

cukr

Postup:

Namočte sušené houby (cca 30 minut), pak dobře propláchněte a udělejte z nich vývar.

Uvařte si brambory, klidně i ve slupce.

Svařte jablečný ocet.

Do zeleninového vývaru vlijte houbový i s uvařenými houbami, přidejte čerstvé/mražené houby a kopr. Po malých dávkách přidávejte svařený jablečný ocet, až budete mít pocit, že je to ono.

Připravte si jíšku, přes sítko vmíchejte do polévky a vařte cca 20 minut. V hrnku rozmíchejte smetanu s částí vývaru a vlijte do polévky a opět povařte. Na závěr dochuťte solí, pepřem, případně špetkou cukru.

Jak na ztracené vejce? Ani to není žádná raketová věda. Přiveďte k varu vodu s několika lžícemi octa. Trochu snižte teplotu, doprostřed vařečkou/lžící udělejte vír a do něj hodně opatrně vlijte vejce, vyklepnuté do naběračky/hrníčku. Můžete lehce zakroužit. Jde o to, aby bílek obalil žloutek, který zůstane tekutý. Pak rychle vložte do studené vody, aby se zastavil proces varu. Trvá to cca 4 minuty.

Do talíře s polévkou přidejte vejce, opečené brambory nakrájené na malé kousky a ozdobte nakrájeným čerstvým koprem.

Dobrou chuť přeje

Ema