S chutí,  Vaříme

Cestování na talíři: balkánská fazolová polévka

Muž nedávno koupil opravdu velké fazole a dlouho „otravoval“, abych z nich něco připravila. Já se nakonec rozhodla pro pasulj, srbskou (podle jiných zdrojů i chorvatskou) fazolovou polévku. Oceníte ji asi spíš v chladnějším období, ale i v letním vedru splní svůj účel jako výtečné a velmi jednoduché hlavní jídlo. Uvařila jsem ji v odlehčenější verzi bez klobásy, a tak si na ní pochutnají i vegetariáni.

Ingredience:

Fazole – pokud suché, je ideální je přes noc namočit, několikrát vyměnit vodu

Olivový olej

Cibule

Česnek

Mrkev

Petržel

Brambory

Mletá sladká paprika

Mletá uzená paprika

Kopr

Hladkolistá petržel

Vinný ocet – bílý

Kysaná smetana

Chilli paprička

Pepř, sůl

Voda/zeleninový vývar

 

Přípravné práce:

Pokud použijete sušené fazole jako já, nechte je namočené ideálně přes noc a občas vyměňte vodu. Před vařením slijte a dolejte čerstvou vodou. Fazole vařte samostatně a nesolte, zůstaly by tvrdé. Sůl A pozor – velké fazole budu po namočení a vaření megavelké.😁 Vývar nevylévejte.

Nasekám nadrobno cibuli, utřu česnek se solí; očistím mrkev, petržel a brambory (několik menších, nebo jednu velkou) a nakrájím na silnější kolečka/kostky.

Nasekám hladkolistou petržel a kopr.

Postup:

V hrnci rozehřeju olivový olej, zpěním na něm cibuli, přidám utřený česnek se solí, lehce opeču, posypu oběma druhy papriky a opět lehce opražím. S pražením papriky to není třeba přehánět, stačí pár sekund, jinak zhořkne. Do směsi vložím mrkev, petržel a brambory, promíchám a zaliju horkou vodou/zeleninovým vývarem – jen aby byla zelenina ponořená. Osolím, opepřím a nechám vařit cca ½ hodiny do změknutí zeleniny.

Pak přidám fazole, doliju horkou vodu/vývarem tak, aby bylo vše ponořeno. Zakysanou smetanu rozmíchám v malém množství polévky (lze i rozmixovat), vliju do hrnce, pořádně zamíchám a dle potřeby dosolím a dopepřím.

Kvůli našim rozdílným chutím dokončuju až přímo na talíři: do mé porce přijde ještě kapka bílého vinného octa, hladkolistá petrželka, kopr, kysaná smetana a chilli paprička. Podávat můžete s čerstvým chlebem, ale jídlo je syté samo o sobě.

Srovnat pasulj s mou oblíbenou maďarskou variantou můžete zde: https://bit.ly/3h4S8tx  Tato verze fazolové polévky je podstatně jednodušší na přípravu a určitě si zamilujete i její bezmasou verzi.

 

Dobrou chuť!