Bábovková výzva – jak jsme zvládly klasický recept?
Blog Svět podle DAM jsme původně zamýšlely jako místo, kde by čtenářky a čtenáři mohli čerpat inspiraci ze všech možných oblastí, ať už to bylo cestování, kultura nebo vaření. Události posledních dnů nás ale stejně jako vás připoutaly v domovech, a tak se zde budou více objevovat recepty. Přečíst knihu nebo dokoukat seriál zkrátka trvá déle než upéct kuře😊
Tentokrát jsem se rozhodly pro „bábovkovou výzvu“ – samozřejmě každá u sebe doma, jak velí současná pravidla. Vy se můžete přesvědčit, jestli jsme se s ní popasovaly se ctí. Upozorňujeme ale, že některé záběry mohou být zejména pro milovníky tohoto moučníku poměrně dost drastické. Ale my vás varovaly😊
Dala to Ema?
Bábovku jsem dělala asi potřetí v životě. Přiznávám, že nejsem úplně zdatná pekařka nebo cukrářka, ale chtěla jsem udělat muži radost. Já bábovku moc nemusím, takže jsem před časem pořídila i menší formu. Je tak hezká, že mi stačí na ni jen koukat😊
Použila jsem mamčin recept, který je podle mého muže prý ten nejlepší, který kdy jedl. Vyhrál s přehledem i nad tím ze „Sandtnerky“. Je to ale ultrakalorická bomba, tak s tím radši počítejte😊
Na klasicky velkou formu potřebujete:
5 vajec
250 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
250 g másla
250 g měkkého tvarohu
1 prášek do pečiva
Volitelně rozinky, kokos, kakao apod.
Volitelně rozinky, kokos, kakao apod.
Nejdříve si ušlehejte sníh z bílků a rozpusťte máslo. Do mísy vsypte mouku, cukr, prášek do pečiva, přidejte žloutky, tvaroh, máslo a podle chuti třeba rozinky či kokos. Nakonec jemně vmíchejte ušlehané bílky.
Rozpalte si troubu na 160 – 170 ˚C. Pořádně si formu vymažte máslem a vysypte strouhankou – to mi poradila moje oblíbená bloggerka Cat & Cook a fakt to funguje. Půlku těsta vlijte do formy, druhou polovinu promíchejte s kvalitním kakaem a nalijte na světlou část. Zarovnejte a vložte do vyhřáté trouby. Moje bábovka se pekla cca 50 minut. Doporučuju nastavovat si čas třeba po dvaceti minutách, abyste na ten poklad v troubě nezapomněli, a ke konci kontrolovat stav těsta klasicky špejlí. Vyklopte, nechte vychladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Na bábovku teda dobrý!
A co Denny?
Já už od úplného začátku bojovala s tím, že jsem Emě slíbila „souboj bábovek“, a při zahájení výzvy jsem zjistila, že nemám potřebné suroviny… Samozřejmě, že klasicky dělám takovou tu hrníčkovou rychlobábovku, ale pro tuhle výzvu jsem chtěla něco speciálního. Navíc jsem nedávno ve své oblíbené kavárně ochutnala tvarohovou bábovku, ze které jsem byla úplně unešená, tak jsem rozhodla, že půjdu do té! Recept jsem kupodivu našla ve svojí kuchařce, kam si píšu a schovávám recepty od té doby, co jsem se odstěhovala od rodičů.
Můj recept:
160 g másla
200 g cukru (v původním receptu bylo 250 g, ale měla jsem to přeškrtnuté na 200 g, asi mi přišla moc sladká)
200 g krupičky
4 vejce
500 g měkkého tvarohu (nejlepší je ten v alobalu a plnotučný)
prášek do pečiva
špetka soli
Troubu si předehřejeme na 150 ˚C. Z bílků ušleháme sníh, v druhé míse vyšleháme žloutky s máslem a cukrem do světlé pěny. No, a tady už nastal můj první problém – měla jsem jen 80 g másla. Zbývající máslo jsem tedy nahradila bílým jogurtem. Ale zpátky k receptu – do žloutkové pěny vmícháme tvaroh a špetku soli. Krupičku smícháme s práškem do pečiva a přimícháme do tvarohu se žloutky. Nakonec pak opatrně vmícháme i ušlehaný sníh.
Recept hlásí pečení hodinu, ale já pekla asi hodinu a čtvrt. Fígl se strouhankou znám, nicméně stejně jako máslo doma chyběla. Dokonce už došla i krupička, takže jsem se snažila pořádně vymazat alespoň kokosovým olejem a vysypat celozrnnou moukou. Nic jiného bohužel nebylo po ruce. No, a výsledek vyklepnutí vidíte na fotce😊 Ale nic to nemění na tom, že bábovka je skvělá.
P. S. Je vidět, že se dá všechno zvládnout i ve ztížených podmínkách a dobrá fotka taky ledacos zachrání😊