Na cestách,  Ochutnáváme,  Po Česku,  S chutí

Tipy, kam za dobrým jídlem a příjemnou atmosférou, až bude zase líp

Návštěva zajímavých podniků a ochutnávání různých dobrot je moje oblíbená „disciplína“. Letos to ze zřejmých důvodů nevycházelo tak, jak bych si přála, ale nakonec jsem aspoň pár pracovních snídaní, víkendových obědů nebo romantických večeří absolvovala.

Podívejte se spolu se mnou na podniky, které jsem otestovala těsně před dalších zavřením gastroprovozů. Až se situace zlepší, a věřme, že to v příštím roce bude co nejdříve, určitě se sem vypravte.

Kavárna a restaurace Cacao, Praha

Vyhlášený podnik Cacao najdete kousek od Prašné brány a OC Palladium v Praze. Na pracovní snídani či schůzku s přáteli se jeví jako ideální místo. Pokud preferujete větší soukromí, rezervujte si místo na galerii. Najdete tu více než dostatečnou nabídku sendvičů, bagelů, baget, salátů, domácích dezertů, zmrzliny, horkých i studených, alkoholických i nealkoholických nápojů a dalších pochutin za ceny více než přívětivé. Myslí tu i na milovníky zdravé stravy, vegetariány a vegany.

Já tu v rámci pracovní schůzky ochutnala Golden milk, což je mandlové (ne)mléko s kurkumou, javorovým sirupem, kajenským pepřem a skořicí (skvěle hřejivé do zimního počasí) a italský chléb tramezzini s prosciuttem. Závěrečné espresso bylo přesně podle mého gusta. Nikdo mi totiž nenamluví, že když mi nechutná ultrakyselá káva, nezasloužím si žít. Nebudu jmenovat podniky, kde se mi to snažila obsluha namluvit a ani se při tom nezačervenala.😁

Hodnocení: V Cacau  můžete i díky prostředí a velmi příjemné obsluze zapomenout na všechny chmury okolního světa nebo nastartovat nový byznys.👌

Restaurace Továrna, Slaný

Do restaurace Továrna Pivovar ve středočeském městě Slaný jsme se vypravili po dlouhé době. Pamatuju si, že z obou předchozích návštěv jsem byla poměrně nadšená, hlavně z jejich burgerů. Vím, že mě tam dost pobavila reprodukce fotografie (asi z konce 19., nebo počátku 20. století), která ukazovala klasickou sestavu u hospodského stolu. Jak jinak, my holky jsme tam nějak scházely.😁

Co mě potěšilo, že zde opravdu striktně dodržovali nařízení, a tak byl kolem každého stolu vždy prostor. Docela by mi to vyhovovalo i po skončení pandemie, protože mi opravdu vadí, pokud jsou stoly nalepené těsně na sebe a vy si od sousedů vyslechnete i to, o co opravdu nestojíte.

Ale zpátky k jídlu. Muž si objednal poctivou zelňačku s klobásou, zvěřinu se šípkovou omáčkou a čokoládový fondán s višňovou omáčkou a neměl závažnějších připomínek.

Mně stačil klasický hamburger Továrna v domácí sezamové bulce s čedarem, slaninou, domácími zázvorovými cibulkami a hranolky. I když už jsem tu jedla lepší úpravu, zohledňuji aktuální značně nejistou situaci, takže budu shovívavá.

Jak už název napovídá, pochlubit se zde mohou  (a právem) skvělým pivem, které si tu sami vaří. I když sama téměř vždy dávám přednost vínu (pokud je nějaké slušné v nabídce), v Továrně jsem neodolala a ochutnala jsem jejich Svatého Václava 13˚.

Jak jsem se dozvěděla, byl uvařen z českého humnového sladu a žateckého poloraného červeňáku třírmutovým postupem pro dosažení optimální plnosti s bohatou sladovou chutí a následně důkladně uležen. Jak jinak, byl naprosto famózní.👌

Stylové prostředí a perfektní přístup personálu byly pomyslnou třešinkou na dortu.

Restaurace Letná, Kladno

Když slyším název Letná, většinou si vybavím specifickou pražskou čtvrť, jejíž obyvatele poznáte podle pěstěného vousu (zatím jen muže😁), stylového oblečení a velké pýchy na svou sdílenou garsonku v sedmém patře bez výtahu a směrem do vnitrobloku. V poslední době prý také pojmenovávají své pokojové květiny, takže pokud mluví třeba o Jituš nebo Blance, může se klidně jednat o dracénu nebo strelícii. Je to samozřejmě nadsázka a osobně mám mezi „letenskou partou“ pár přátel, čímž je srdečně zdravím, ale znáte to…😁Každopádně v kladenské Letné je asi nepotkáte.

Naše oblíbená restaurace nás (nejen) co se týká jídla opět nezklamala. Moc mě baví zdejší neotřelé a promyšlené menu i používání evidentně kvalitních surovin. Jak se můžete dočíst na křídové tabuli, mají i vlastní farmu. A milovníci piva budou nadšeni z moku pocházejícího z rodinného pivovaru Zichovec.

S mužem jsme se opět rozšoupli. Smetanová polévka z lesních hub by mohla směle suplovat hlavní chod. Dietáři by se jí měli vyhnout hodně velkým obloukem, ale my normální lidé si tuto manu můžeme směle vychutnat. Jako hlavní chod jsme zvolili filet mignon s omáčkou z lišek (podle muže vynikající) a filet z candáte s ragú z fava fazolek, limetkou a chilli, se šťouchanými batátami a černuchou. Musím říct, že tak skvěle připraveného candáta už jsem dlouho nejedla – možná nikdy. Myslím, že to bylo i úpravou z Josper grilu, s nímž tu umí doslova kouzlit.

Jako dezert jsme zvolili cheesecake-brulée, což byla opět trefa do černého. Dokonale vyladěná chuť i v ústech zůstala ještě dlouhou dobu.

Pokud tedy někdy zavítáte do Kladna, nebo jeho okolí, Letnou byste neměli minout. Jeden z nejlepších poměrů cena-výkon, jaké znám. A v létě je k dispozici parádní zahrádka.

P. S. Nikdy neodmítejte jejich couvert – vynikající foccacciu s ochuceným olivovým olejem. Klidně si ho dovedu představit se sklenkou dobrého bílého vína jako hlavní chod.👌

Lví dvůr, Praha

Předvánoční atmosféra Praze zkrátka padne a sluší jí i podniky, které nabízejí výbornou kuchyni spojenou se specifickou atmosférou. Jedním z nich je i Lví dvůr na Pražském hradě. Pokud chcete ohromit svého partnera či partnerku, ať už životního, nebo z byznysu, Lví dvůr patří k těm místům, která by vám mohla vrátit každou investovanou korunu. K dispozici je příjemný salónek, kde můžete rovnou podepsat třeba spolupráci na další roky. 😉 Výhled přímo na chrám sv. Víta, Václava a Vojtěcha, stylový interiér, výborná kuchyně a přístup personálu, jaký očekáváte ve špičkovém podniku. Muž si u mě tímto výběrem hodně šplhnul.

S dovolením si vypůjčím několik historických informací, protože tyto prostory si to rozhodně zaslouží.

Renesanční budovu, v níž dnes restaurace sídlí, postavil v 16. století Ulrico Aostalli na místě dřevěného dvora založeného císařem Ferdinandem I. Kolem dvora stála galerie pro diváky. Ve vytápěných kotcích se zde chovali lvi, levharti, tygři nebo orangutani – odtud také pochází název Lví dvůr. Proslulým se stal především lev Mohamed císaře Rudolfa II., který měl dle horoskopu hvězdáře Tychona de Brahe při svém zrození stejnou konstelaci hvězd jako císař. Od konce 17. století zde chov zvířat postupně upadal. Koncem 18. století zde zahradník Adam Ultz zřídil krčmu. V letech 1967 – 1972 byla renesanční budova adaptována na restauraci se zahrádkou. S příchodem prezidenta Václava Havla se pak objekt dočkal kompletní rekonstrukce v rámci programu obnovy a otevírání Pražského hradu veřejnosti.

A vy si teď můžete v místech, v nichž se umně spojuje historie s moderním designem a kulinářskými trendy, vychutnat vybrané menu.

Restaurace má dvě menu – jedno „levnější“ pro dolní restauraci, druhé lehce dražší pro terasu. Ačkoliv jsme měli luxusní místo v části na terase, obsluha nám nabídla i možnost vybrat si z levnější nabídky. To se cení.

A co jsme zde ochutnali?

Kachní rillettes s tymiánem a česnekem, bílým chlebem a řeřichou se ukázalo být jako velmi dobrá volba pro předkrm. Pokračovali jsme hovězím vývarem s játrovými knedlíčky a zeleninou a kulajdou se zastřeným vejcem. Ani tady nebylo polévkám co vytknout. Jako hlavní chod jsme zvolili telecí řízek s bramborovým salátem (muž) a filé z candáta s ječným krupotem, řapíkatým celerem, limetou a rybím fondem.

Pokud byste stejně jako já netušili, co je rybí fond, je to takový základ pro přípravu rybích jídel – polévek, omáček apod. Tady mě moc bavilo netradiční spojení jemného rybího masa a veskrze zdravé, ale velmi hutné přílohy v podobě krupota. Rozhodně podobnou kombinaci vyzkouším i doma!

 

Při každé návštěvě jsem měla pocit, že momentální situace nás všechny spojuje, ať už jde o podnikatele nebo ty, kteří využívají jejich služby. Kromě toho, že jsem si vždy odnesla příjemný zážitek z pokrmů i přístupu obsluhy, jsem měla i pocit, že jsem aspoň trochu podpořila své oblíbené nebo zrovna objevené podniky a jejich zaměstnance. Zkrátka, když se budou mít dobře lidi kolem nás, budeme se mít dobře i my. Krásné svátky!🍀

Sledujte nás i na FCB a IG.❤