S chutí,  Vaříme

Thajský salát s hovězím masem a mangem

Asijskou kuchyni mám moc ráda, což potvrzuje i obsah naší ledničky, spíže nebo bylinkových truhlíků. Nejrůznější omáčky, citronová tráva, černý sezam, rýžové nudle, thajská bazalka nebo koriandr – mě zkrátka nemůžete nachytat!😆

Zvlášť po období, kdy kuchtím hlavně těžší pokrmy středoevropské kuchyně (česká, rakouská, maďarská, bavorská), přijde k chuti krásně barevná a hlavně odlehčená strava plná zeleniny a vychytané slano-sladko-kyselé chuti. Jediné, co mi na tomto typu kuchyně vadí, je skutečnost, že půl dne krájíte. A přes to nejede vlak. Ale i to se dá zvládnout.😁

Při brouzdání internetem občas narazím na zajímavé recepty. Tentokrát mě zaujaly stránky Thehappyfoodie.co.uk, odkud jsem převzala recept na tuhle lahůdku. Jak je mým zvykem, trochu jsem to upravila podle toho, co jsem měla zrovna k dispozici. Výsledkem byla lahůdka, na níž jsem se stala lehce závislá. Tak snad budete taky.😉

Salát lze samozřejmě připravit i ve vegetariánské či veganské variantě.

Ingredience:

Maso:

Hovězí steak

Sójová omáčka

Sladkokyselá omáčka

Rybí omáčka

Nasekaný česnek

Citronová tráva

Sezamový olej

 

Salát:

Červené a zelené zelí

Žlutá a červená paprika

Červená cibule

Klíčky

Bob obecný (mražený)

Mango

Rýžové nudle „Bún“

 

Zálivka:

Sezamový olej

Citronová/limetková šťáva

Sójová omáčka

Sladkokyselá omáčka

Mangové čatní

Nasekaný česnek

 

K servírování:

Čerstvé chilli papričky

Čerstvé bylinky – koriandr, thajská bazalka apod.

Černý a  bílý sezam (lehce opražený)

Limetka

Postup:

Steak nakrájejte na tenoučké plátky. Před krájením můžete dát maso cca 10 minut na mrazák, jde to pak lépe. Maso poté naložíme do marinády (sójovka, sladkokyselá omáčka, rybí omáčka, nasekaný česnek, citronová tráva – nejí se, sezamový olej) a necháme několik hodin/přes noc odpočívat.

Namočte nudle do lehce osolené vlažné vody, minimálně na 30 minut.

Uvařte bob a nechte vychladnout. Připravte si (nakrájejte) ingredience na salát a dejte do mísy.

Smíchejte všechny ingredience na zálivku, případně připravte ve food procesoru. Poté promíchejte s nakrájenou zeleninou.

Uvařte nudle podle návodu a dejte stranou. Pokud by se vám při servírování lepily, stačí je jen propláchnout.

Na sezamovém oleji osmahněte plátky hovězího.

A teď už můžete servírovat. Do misky / hlubšího talíře dejte nejdřív nudle, na ně zeleninu se zálivkou a dobře promíchejte. Poté přidejte maso (vegetariáni a vegani mohou použít tofu, nebo si vystačí se zeleninou), ozdobte chilli papričkou, limetkou, bylinkami a opraženým sezamem.

 

Dobrou chuť!

 

Ema

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *