
Letní recept: rybízový košíček s bezlaktózovým tvarohem
Naši milí přátelé nám v době našeho rajzování po Česku nebo za hranice „hlídají“ veveráka Huberta. Kromě toho nás pravidelně zásobují svými biovýpěstky. Děkujeme za obojí.👌 Už skoro legendární je každoroční několikakilogramový koš kdoulí, o jejichž zpracování se mi pak asi ještě měsíc zdá. Tentokrát jsem v tašce objevila červený rybíz, naštěstí v normálním množství.😁
Nenápadné ovoce pro naše zdraví
Bobule obsahují vysoký podíl vitamínu C, dále antokyany (flavonoidy – antioxidanty), vitamín E, vápník, železo, mangan nebo hořčík. I z toho důvodu jsem ho hodně spořádala v čerstvém stavu, ale moje experimentátorská duše se zároveň pokoušela najít nějaký zajímavý recept. A našla ho – tentokrát v letním zákaznickém magazínu Albert. Jak je mým dobrým zvykem, lehce jsem si ho upravila. Místo malin jsem použila zmiňovaný rybíz a moc jsem si nelámala hlavu ani s přesným množstvím jednotlivých ingrediencí. Množství vyšlo na cca 12 košíčků (forma na muffiny) a nějaký drobný.
Ingredience:
320 g červeného rybízu
100-120 g jemných ovesných vloček
55 g kokosové mouky (v biokvalitě seženete běžně v Albertu)
50 g másla
želatina (já použila práškovou)/veganský agar
vanička tvarohu (v tomto případě bezlaktózový v biokvalitě)
moučkový cukr dle chuti
Doplňkově:
BIO Levandule chodouňská
čerstvé ovoce na ozdobu
Postup:
Vločky rozmixujte najemno, přidejte kokosovou mouku, med a rozpuštěné máslo. Dobře promíchejte, až se všechny suroviny dobře propojí. Poté vyplňte dno košíčků. Já jsem moc spokojená s formou na muffiny od Orionu, protože je kromě nepřilnavého pečicího plechu vybavena i silikonovými košíčky, které můžu používat skoro donekonečna.
Želatinu nechte nabobtnat, mezitím rozvařte rybíz, oslaďte dle chuti a dejte stranou. Želatinu připravte dle návodu a smíchejte s teplým ovocem. Do směsi pak vmíchejte tvaroh, podle potřeby doslaďte. Nalijte do košíčků a nechte ztuhnout v ledničce. Do každého košíčku můžete vložit ještě kousek čerstvého ovoce a vše posypat levandulí v biokvalitě. Bylinka má totiž pozitivní účinky na zdraví, imunitu i náladu. Jen to nesmí být ta konvenčně pěstovaná plná postřiků – ostatně stejné je to i u dalších bylin nebo koření.
Na sladké moc nejsem, ale tohle mi opravdu chutnalo. A muž byl dokonce nadšený. Pokud se to nepřežene s cukrem, myslím si, že se vejdeme i do nějakých rozumných mantinelů relativně zdravé sladkosti. A tak se nemusíte bát tuhle dobrotu naservírovat ani těm nejmenším strávníkům.😉👍
Dobrou chuť!
Spolupráce: Levandulové údolí, www.levanduloveudoli.cz

