Krkonošské kyselo, které by chutnalo i Trautenberkovi
Pošmourné počasí, kvásek v dobré kondici a spousta hub v mrazáku přímo vybízejí k tomu, abych se pustila do našeho oblíbeného receptu – krkonošského kysela. Poprvé jsem o něm slyšela jako malá, když se v (kultovním) večerníčku Krkonošské pohádky „navážel“ Trautenberk do kuchařského umění Ančete s tím, že „to kyselo je moc kyselý.“ 😁Dlouho jsem si proto myslela, že kyselo je něco jako zelňačka. Ve skutečnosti se svou hustou konzistencí podobá spíš kulajdě. Kyselost, nebo spíš navinulost, obstarává v této pochoutce poctivý chlebový kvásek.
Doma jsme nic podobného nevařili, a tak první ochutnávka této krkonošské speciality proběhla před několika lety ve Špindlerově Mlýně pod sjezdovkou. A byla to láska na první lžíci!
Kyselo se běžně vyskytuje prakticky ve všech horských i podhorských oblastech severních a severovýchodních Čech, v Orlických i Jizerských horách, na Náchodsku nebo Broumovsku.
Suroviny na (nejen) krkonošské kyselo, jak tomu bývá u „pokrmů chudých“, má většina domácností běžně v lednici, trochu složitější je to pouze s kváskem. Tady určitě nestačí jen nechat vzejít jednoduchý kvásek z droždí, pro ten nejlepší výsledek je opravdu nutné připravit si ten klasický. Pokud ho nemáte, počítejte s cca 5 dny na jeho založení.
Co budete potřebovat:
100 g chlebového kvásku
300 ml vody/zeleninového vývaru
200 ml houbového vývaru
250 g brambor
houby – 100 g čerstvých/mražených a hrst sušených
1-2 vejce
1 cibuli
tuk (sádlo, máslo)
pepř, sůl, kmín
pažitku/petrželku na ozdobení
kysanou smetanu (nemusí být)
Jak postupovat:
Žitný chlebový kvásek namočte v hrnci do studené vody, promíchejte a nechte odstát (min. hodinu).
Namočte sušené houby, stačí asi půl hodiny. Pak uvařte v lehce osolené vodě, sceďte, ale vývar si nechte na pozdější vaření.
Oloupejte brambory, nakrájejte na kostičky a uvařte. Lze je vařit i ve slupce a nakrájet až potom.
K odleželému kvásku přidejte povolené mražené i uvařené sušené houby, osolte, okmínujte a vařte do té doby, než je směs krásně hustá a sklovitě lesklá. Pak vlijte zeleninový i houbový vývar a vařte ještě asi 15 minut. Dle chuti opepřete čerstvě namletým pepřem.
Mezitím na pánvi osmažte cibulku s vejci – ta by měla zůstat lehce syrová. Poté vše vmíchejte do polévky. Brambory můžete přidat také přímo do hrnce, nebo až do talíře s hotovým krkonošským kyselem.
Ozdobit můžete pažitkou, petrželkou a případně dochutit lžičkou kysané smetany. Podávat můžete s čerstvým chlebem, ale vejce a brambory v polévce vás myslím nasytí dostatečně.
Na další regionální recept, tentokrát z Krušných hor, se můžete podívat zde:
Dobrou chuť!