Po Česku,  S chutí,  Vaříme

Uvařte si s námi krušnohorské brambrdle

Kdykoliv se někam vypravím, snažím se ochutnat alespoň jeden regionální recept. Na naší poslední cestě po Krušných horách jsme bohužel neměli moc štěstí, snažila jsem se tedy najít inspiraci na webu. Kromě „krušnohorských brambrdlí“ jsem na nic jiného nenarazila – a tak jsem se do nich o tomto víkendu pustila. Za autentičnost ale radši ruku do ohně nedám.😁

Recept sice nevypadá moc složitě, ale počítejte s trochu pracnější přípravou. Většinu surovin najdete určitě běžně v lednici či ve spíži. Rozhodně se také nemusíte bát, že by vám „brambrdle“ zruinovaly peněženku. 👍😉 Základem je totiž mouka a brambory, o dochucení se postará tvaroh a cibulka smažená na sádle. Tak se do toho pusťme!

Suroviny:

30 dkg brambor

½ měkkého tvarohu

½ kg hladké mouky (já použila kvalitní špaldovou)

cibule

sádlo

mléko

sůl, pepř

volitelně: kvalitní uzenina/slanina, pažitka/petrželka

 

Postup:

Nádivka:

Uvaříme si brambory ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a rozšťoucháme. Přidáme do nich ¼ tvarohu (nebo i víc, záleží na chuti), trochu mléka, případně pažitku, osolíme a opepříme.

Brambrdle:

Mouku smícháme s vodou, osolíme a opepříme. Z těsta, které by se nemělo lepit, vyválíme plát a skleničkou (nebo třeba tvořítkem na šťouchané brambory) vykrájíme kolečka. Na ně klademe připravenou směs, přehneme a dobře spojíme. Pokud si rádi hrajete, můžete konce přejet rádýlkem kvůli hezkému vzoru. Vzniknou nám jakési pirohy/pelmeně.

Mezitím si nakrájíme cibulku, kterou dozlatova osmahneme na sádle (vegetariáni na kvalitním rostlinném oleji).

Do vroucí osolené vody vložíme „brambrdle“. Když vyplavou nahoru, jsou hotové. Vyjmeme, scedíme a promícháme s osmaženou cibulkou. Pokud se čistě bezmasá varianta nesetká s velkým zájem, je možné s cibulí smažit ještě kostičky špekáčku nebo kousky slaniny.

Podávat můžete s osolenou a opepřenou směsí tvarohu, kysané smetany a mléka a zapíjet kefírem či podmáslím. Vhodnou přílohou je také kysané zelí.

Dobrou chuť!