
Krkonošské kyselo: klasika, která nikdy neomrzí
„To kyselo je moc kyselý! Ten bramborák je moc bramborovej!“ Přesně na tuhle hlášku z oblíbených Krkonošských pohádek jsem si vzpomněla, když jsem se rozhodla po dlouhé době uvařit „krkonošské“ kyselo. A rovnou jsem na tu epizodu i jukla. Uvědomila jsem si, že jsem kdysi byla stopro na straně Kuby, Ančete a hajného a Trautenberk byl pro mě ztělesněné zlo. Teď už si nejsem tak jistá – přijde mi, že občas si to služebnictvo dělá, co chce, a chudák Trautenberk by měl ještě trochu přitvrdit. 😄 Je to samozřejmě trochu nadsázka, ale…😄
Trocha historie: Od prostého jídla horalů po vylepšené verze
Kyselo je důkazem, že i z pár základních surovin může vzniknout super jídlo. Tahle hustá, sytá polévka nahrazovala horalům celodenní jídlo – a není divu, když je tak vydatná, Původně šlo jen o směs kvásku, vody a trochy mouky, ale postupně si každá oblast přidala něco svého. Chlumecké kyselo je bez hub, zato se zakysanou smetanou, v Posázaví do něj dávají kopr. První zmínka o něm pochází už z roku 1803, ale určitě se vařilo mnohem dřív. My si samozřejmě tuhle prostou klasiku trochu vytuníme. Pojďme na to!
Ingredience
poctivá hrst sušených hub
čerstvé houby (lesní, žampiony)
kvásek
vejce
cibule
brambory
smetana ke šlehání
sůl, pepř, kmín, volitelně sušená pažitka
čerstvá petrželka na ozdobení
voda
čerstvý chléb
Postup
Kvásek byste měli mít založený v dostatečném předstihu, i když do polévky nemusí být tak silný jako třeba. pro pečení chleba. Pokud si nevíte rady, jednoduchý návod najdete tady.
V den přípravy namočte sušené houby (ideálně lesní) nejméně na 1 hodinu do vody (já je nechala přes noc). Pak je přeceďte, nálev, ve kterém se se louhovaly, přidejte do hrnce a doplňte požadovaným množstvím vody. Podle chuti osolte, opepřete a okmínujte (přidat můžete i sušenou petrželku) a vařte do změknutí hub. Do vývaru můžete přihodit i čerstvé houby, ať už lesní, nebo žampiony – podle sezóny nebo chuťových preferencí. Já přidala ještě asi 20 dkg nakrájených žampionů.
Uvařte si brambory ve slané vodě.
Teď se podíváme na kvásek, který tvoří zásadní součást polévky. Díky němu není kyselo kyselé, ale jen lehce navinulé. Kvásku nemusíte přidávat moc (já na 3 litry vody použila cca 3 lžíce), rozmíchejte ho ve vlažné vodě, aby se nedělaly žmolky, a nechte ho v ní cca 30 minut.
Potom přidejte kvásek do polévky, přiveďte k varu a vařte asi 40 minut. Okem do hrnce házejte a polévku míchejte poměrně často, kvásek má tendenci se přichytávat ke dnu hrnce. Pro zjemnění můžete přidat smetanu ke šlehání, kterou krátce provařte. Na závěr dochuťte dle libosti. Výsledkem by měla být zahuštěná a „sklovitá“ konzistence kysela.
Tipy k podávání
Nakrájejte cibuli (bílou, červenou nebo šalotku), rozšlehejte vejce, osolte je a připravte stylem míchaná vajíčka (měla by zůstat krémová).
Uvařené brambory můžete pro chuť ještě orestovat na pánvi, ideálně na sádle nebo přepuštěném másle.
Polévku podávejte s vajíčky, bramborami nebo domácím kváskovým chlebem. Ozdobit můžete zelenou petrželkou.
Dobrou chuť vám přeje
Mari

