Luxusní bramboračka, která se nikdy nepřejí
V březnu jsem si myslela, že o dva měsíce později už budu chodit na výlety v tílku a přemýšlet, jaký lehký salát po návratu připravím. Chladné a větrné počasí, které zatím ne a ne zmizet, mě zase donutilo sáhnout do zásob tradičních receptů. Ke slovu se tak dostala bramboračka s houbami, kterou jsem, jak je mým zvykem, lehce inovovala. Výsledkem byla dobrota, která i v malém množství dokonale zasytí a zahřeje zmrzlé poutníky. Jen se nám zase povážlivě ztenčily zásoby vlastnoručně nasbíraných hřibů, tak už se nemůžu dočkat nové sezóny.
Recept je vhodný pro vegetariány a v mírné úpravě i pro vegany.
Ingredience:
Brambory
Houby (mražené, sušené)
Mrkev (včetně natě)
Petržel (včetně natě)
Červená cibule
Česnek
Sušený libeček
Sušená majoránka
Bobkový list
Nové koření kuličky
Pepř černý kuličky
Jáhly
Kroupy
Máslo/ghí/kvalitní olej
Pepř
Sůl
Kysaná smetana
Čerstvé bylinky
Postup:
Sušené houby (směs lesních hub, stroček) namočte, poté uvařte vývar (sůl, celý černý pepř, celé nové koření, bobkový list – nejlépe v plátýnku, čajítku).
Podle návodu uvařte kroupy a jáhly. Počítejte s tím, že varem zvětší svůj objem.
Na kostičky nakrájejte brambory, mrkev a petržel. Oloupanou cibuli stačí na čtvrtky, česnek na tenké plátky.
V hrnci rozpusťte ideálně přepuštěné máslo, případně máslo či olej, opečte na něm veškerou zeleninu. Přelijte houbovým vývarem, přidejte mražené houby, petrželovou a mrkvovou nať. Pokud je nutné, přilijte vodu, osolte, opepřete, dochuťte sušeným libečkem a majoránkou.
Když je zelenina hotová, přidejte uvařené kroupy a jáhly a finálně dochuťte.
Podávejte ozdobené kysanou smetanou a čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť!
P. S. Podívejte se i na naše další polévkové recepty:
…a spousta dalších. 😊