S chutí,  Vaříme

Luxusní bramboračka, která se nikdy nepřejí

V březnu jsem si myslela, že o dva měsíce později už budu chodit na výlety v tílku a přemýšlet, jaký lehký salát po návratu připravím. Chladné a větrné počasí, které zatím ne a ne zmizet, mě zase donutilo sáhnout do zásob tradičních receptů. Ke slovu se tak dostala bramboračka s houbami, kterou jsem, jak je mým zvykem, lehce inovovala. Výsledkem byla dobrota, která i v malém množství dokonale zasytí a zahřeje zmrzlé poutníky. Jen se nám zase povážlivě ztenčily zásoby vlastnoručně nasbíraných hřibů, tak už se nemůžu dočkat nové sezóny.

Recept je vhodný pro vegetariány a v mírné úpravě i pro vegany.

Ingredience:

Brambory

Houby (mražené, sušené)

Mrkev (včetně natě)

Petržel (včetně natě)

Červená cibule

Česnek

Sušený libeček

Sušená majoránka

Bobkový list

Nové koření kuličky

Pepř černý kuličky

Jáhly

Kroupy

Máslo/ghí/kvalitní olej

Pepř

Sůl

Kysaná smetana

Čerstvé bylinky

Postup:

Sušené houby (směs lesních hub, stroček) namočte, poté uvařte vývar (sůl, celý černý pepř, celé nové koření, bobkový list – nejlépe v plátýnku, čajítku).

Podle návodu uvařte kroupy a jáhly. Počítejte s tím, že varem zvětší svůj objem.

Na kostičky nakrájejte brambory, mrkev a petržel. Oloupanou cibuli stačí na čtvrtky, česnek na tenké plátky.

V hrnci rozpusťte ideálně přepuštěné máslo, případně máslo či olej, opečte na něm veškerou zeleninu. Přelijte houbovým vývarem, přidejte mražené houby, petrželovou a mrkvovou nať. Pokud je nutné, přilijte vodu, osolte, opepřete, dochuťte sušeným libečkem a majoránkou.

Když je zelenina hotová, přidejte uvařené kroupy a jáhly a finálně dochuťte.

Podávejte ozdobené kysanou smetanou a čerstvými bylinkami.

Dobrou chuť!

 

P. S. Podívejte se i na naše další polévkové recepty:

Valašská kyselica

Kulajda

Chřestová

Fazolová s banánem

Balkánská fazolová polévka

Zeleninová polévka

…a spousta dalších. 😊