Ochutnáváme,  S chutí,  Vaříme

Inspirace z Rakouska – Kaspressknödelsuppe

Ze své letošní dovolené v rakouských horách jsem si odvezla spoustu kulinářské inspirace. Na tamní kuchyni se mi líbí, že preferuje kvalitní regionální suroviny, z nichž se dají vykouzlit opravdové lahůdky.

V okolí Windischgarstenu (příspěvek o něm je zde) jsem poprvé jedla Kaspressknödel, což je vlastně takový knedlík ve tvaru karbanátku. Chutná samotný, jako příloha nebo docela obyčejně v horkém hovězím vývaru. Je to zkrátka ideální pokrm do pomalu se blížících studenějších dní.

 

Suroviny na 6-8 knedlíků:


250 g staršího pečiva

100 ml mléka

150 g nastrouhaného kvalitního tvrdého sýra (já použila jeden z horských sýrů z Rakouska a parmezán)

1 cibule

4 vejce

kousek másla

nasekaná petrželka, pažitka či jiné vhodné čerstvé bylinky

pepř, sůl

volitelně špek nakrájený na malé kostičky/šunka

kvalitní olej na smažení

 

Hovězí vývar:

Recept na silný vývar najdete v jednom z mých prvních receptů na blogu.

 

Postup:

Starší pečivo (rohlíky, housky) pokrájejte na kostičky a dejte do mísy. Nakrájejte cibulku najemno, nechte ji zesklovatět a poté vychladnout.

Nastrouhejte sýr, přidejte nasekané bylinky, vejce, vychladlou cibulku a promíchejte s pečivem. Přilijte mléko, podle chuti osolte a opepřete. Nechte odpočinout asi 15 minut. Poté tvořte knedlíčky, které zformujte do tvaru karbanátků.

Knedlíky opékejte po obou stranách dozlatova.

Servírujte třeba v hovězím vývaru posypané pažitkou.

Dobrou chuť vám přeje

Ema

Inspirace z: www.apartmanaustria.cz