Inspirace z Rakouska – Kaspressknödelsuppe
Ze své letošní dovolené v rakouských horách jsem si odvezla spoustu kulinářské inspirace. Na tamní kuchyni se mi líbí, že preferuje kvalitní regionální suroviny, z nichž se dají vykouzlit opravdové lahůdky.
V okolí Windischgarstenu (příspěvek o něm je zde) jsem poprvé jedla Kaspressknödel, což je vlastně takový knedlík ve tvaru karbanátku. Chutná samotný, jako příloha nebo docela obyčejně v horkém hovězím vývaru. Je to zkrátka ideální pokrm do pomalu se blížících studenějších dní.
Suroviny na 6-8 knedlíků:
250 g staršího pečiva
100 ml mléka
150 g nastrouhaného kvalitního tvrdého sýra (já použila jeden z horských sýrů z Rakouska a parmezán)
1 cibule
4 vejce
kousek másla
nasekaná petrželka, pažitka či jiné vhodné čerstvé bylinky
pepř, sůl
volitelně špek nakrájený na malé kostičky/šunka
kvalitní olej na smažení
Hovězí vývar:
Recept na silný vývar najdete v jednom z mých prvních receptů na blogu.
Postup:
Starší pečivo (rohlíky, housky) pokrájejte na kostičky a dejte do mísy. Nakrájejte cibulku najemno, nechte ji zesklovatět a poté vychladnout.
Nastrouhejte sýr, přidejte nasekané bylinky, vejce, vychladlou cibulku a promíchejte s pečivem. Přilijte mléko, podle chuti osolte a opepřete. Nechte odpočinout asi 15 minut. Poté tvořte knedlíčky, které zformujte do tvaru karbanátků.
Knedlíky opékejte po obou stranách dozlatova.
Servírujte třeba v hovězím vývaru posypané pažitkou.
Dobrou chuť vám přeje
Ema
Inspirace z: www.apartmanaustria.cz