jak jíst
S chutí,  Vaříme

Zelná polévka s klobásou a houbami

Pokud se snažíte zlepšovat své metabolické zdraví nebo hubnout, zásadně jezte tuto polévku bez chleba. Pokud byste měli po běžné porci polévky hlad, tak prostě snězte ty porce 2 nebo 3 😊. Když si k tomu žádný chléb nedáte, tak po téhle polévce opravdu neztloustnete. Proč tomu tak je, vysvětluji ve svém videokurzu nebo na individuálních online konzultacích.

Zelná polévka (zelňačka) má několik výhod. Jednak nás teď na podzim nebo v zimě zahřeje, což se projevuje nejen tím, že nám je tepleji, ale také tím, že kapsaicin obsažený v paprice nám aktivoval hnědý podkožní tuk, který pomáhá spalovat ten metabolicky nevhodný – bílý. Základní surovinou je kysané zelí. Když koupíme to kvalitní bez chemie nebo použijeme domácí, jedná se o jednu z nejlepších a nejpřirozenějších potravin. Varem sice zničíme většinu vitamínu C, ale fermentované (kysané) zelí má v sobě stovky termostabilních látek, které nám v polévce zůstanou.

Také na klobáse samozřejmě záleží. Pokud použijete tu z obchodu, plnou chemie, tak svému tělu moc nepomůžete. Dnes už naštěstí existují řezníci, kteří si zakládají na tom, že do té klobásy nic špatného nedají. Což je skvělé, protože ještě před pár lety se slušný řezník sháněl velmi těžko. Houby můžete použít jaké chcete, nejlepší jsou lesní, vlastnoručně nasbírané. Pochopitelně je můžete také koupi sušené, jen dávejte pozor, odkud pochází.

Pojďme tedy na to, jedná se opravdu o velmi jednoduchý recept.  Je složená jen z přirozených surovin, takže je dobrým příkladem přirozeného jídla, což je nejdůležitějším znakem projektu „Jak jíst“, který za zabývá zlepšováním metabolického zdraví.

Ingredience:

  • 1 větší balení kysaného zelí bez chemie nebo domácího (750g)
  • 400 až 500 g kvalitních klobás
  • Houby dle chuti
  • Sůl, pepř, červená paprika
  • 2 větší cibule
  • Zakysaná smetana
  • Sádlo na osmahnutí cibule

Postup:

  1. Na sádle na mírném ohni krátce osmahneme cibuli do zesklovatění
  2. Klobásu nakrájíme a přidáme na 3 minuty k cibulce
  3. Přidáme papriku a krátce osmahneme. Jen krátce, aby se nepřipálila.
  4. Přidáme kysané zelí, houby a vroucí vodu dle potřeby
  5. Vaříme asi hodinu do změknutí.
  6. Servírujeme se zakysanou smetanou.

Tady najdete další recepty a tipy jak jíst.

Dobrou chuť a hodně štěstí na cestě k metabolickému zdraví přeje Rudolf, výživový poradce

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *