Vaříme

Nízkosacharidové slané sušenky

Skvělé a velmi jednoduché slané krekry bez obilné mouky – pochoutka nejen k vínu za dobrou cenu

 

Tento recept je ze surovin, které posílí a vyživí vaše buňky. Na rozdíl od krekrů plných mouky, pochybných tuků a bez nepostradatelné vlákniny, jsou tyhle nutričně skvělé. Lněná semínka dodají lignany a omega3 mastné kyseliny. Psýllium poskytne další vlákninu a sezamová semínka jsou také plná důležitých prvků. Semínko je věc, ze které musí vyrůst živá rostlinka, takže v něm musí být vše potřebné.

Dále je použito neaktivní lahůdkové droždí, které sušenkám dodá nejen sýrovou chuť, ale také velké množství vitamínu B. O zdravotním přínosu česneku snad nepochybuje nikdo a dodané koření přidá chuť a antioxidanty. Po upečení jsme byli překvapeni, jak jsou tyhle krekry opravdu dobré.

 

Suroviny:

  • 200 g lněného semínka
  • 50 g sezamových semínek
  • 40 g neaktivního lahůdkového droždí
  • 35 g psýllia
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička oregana nebo koření, jaké vám vyhovuje. Umím si představit majoránku, kmín, tymián apod.
  • Asi 210 ml vody

 

Postup:

  1. Lněné semínko rozemelte na mouku. Jde to v různých typech mixérů.
  2. Přidejte vše ostatní kromě vody a zamíchejte.
  3. Přidejte vodu a zpracujte. Zpočátku se vám těsto bude zdát suché, ale po ručním zpracování se ingredience spojí. Pokud by se přece jen těsto pořád rozpadalo, přidejte trošku vody. Opravdu přidávejte po 5 ml, jinak může být těsto řídké. Těsto musí tuhé, ale musí se dát rozválet.
  4. Polovinu těsta dejte na pečící papír, přikryjte ho dalším pečícím papírem a rozválejte na placku silnou asi 2 až 3 mm. Jde to ztuha, těsto je opravdu tuhé. Ale mezi pečícím papírem se opravdu nelepí.
  5. Dejte troubu rozehřát na 160 až 170 °C
  6. Když placku rozválíte, máte několik možností:
    • Placku upečete vcelku a po upečení ji rozlámete
    • Placku nakrájíte před pečením nožem nebo kolečkem na pizzu
    • Z placky vykrájíte různé tvary vykrajovátkem. Zkoušel jsem to a jde to jen s vykrajovátky, která jsou relativně jednoduchá. Tj. čtvereček, kolečko, prasátko, zvoneček apod. Stromeček a hvězdička se vykrajovali velmi špatně.
  7. Totéž opakujte s druhou půlkou těsta.
  8. Pečte 30 až 45 minut. Je třeba opravdu vyzkoušet. Každému bude vyhovovat jiná tuhost, upečení a každá trouba peče jinak. Je také rozdíl, jestli je těsto silné 2 nebo 3 mm.
  9. Můžeme podávat s olivovým olejem okořeněným různým mediteránním kořením.

Tady najdete další inspiraci nejen na nízkosacharidové (low-carb) recepty. 

Dobrou chuť přeje Rudolf 😊

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *