Roastbeef – mnoho povyku pro nic?
Nejdřív musím vysvětlit titulek. Tím povykem nemyslím samotný „výrobek“, ale spíš jeho přípravu. Když jsem se kdekoliv zmínila, že se chystám na roastbeef, setkávala jsem se téměř s výrazem posvátné úcty. I moje mamka poznamenala, že „je to přece hrozně těžký, ne?“ – a to je famózní kuchařka. O to víc mě to motivovalo pustit se do toho!
Základem je výběr surovin
Roastbeef je v určitém ohledu královská disciplína a pravdou je, že na rautech většinou mizí jako první – samozřejmě v závislosti na jeho kvalitě. Čím je totiž jednodušší pokrm, tím kvalitnější musí být vstupní ingredience. V tomto případě se samozřejmě vše točí kolem masa. Roastbeef se většinou připravuje z roštěnce, ideálně vyzrálého, já ale měla k dispozici hovězí kýtu, původně určenou na něco jiného. Poprvé jsem pro jistotu použila pokrmový teploměr, kterým byla k mému překvapení vybavena naše trouba. A dopadlo to výborně! Navíc z toho byla večeře na dva dny – jednou v teplé, podruhé ve studené variantě. 😉 Tak pojďme na to!
Ingredience:
Na maso:
hovězí maso (roštěnec, kýta) – v tomto případě cca 600 g
kvalitní olej
sádlo/přepuštěné máslo
hořčice
worcesterová omáčka
česnek, červená cibule
sůl, pepř
bylinky – citronový tymián, rozmarýn
potravinový provázek
Na omáčky:
kvalitní majonéza
křen
hořčice
med
pepř, sůl
Na sendvič:
dobrý chléb
roastbeef
kyselá okurka
jarní cibulka
omáčky dle chuti
Příprava:
1. den
Maso odblaňte, pořádně osolte a opepřete a naložte do marinády (olej, worcesterová omáčka, hořčice, prolisovaný česnek). Pro udržení tvaru a rovnoměrné pečení omotejte potravinovým provázkem. Přidejte čerstvé bylinky, kolečka cibule, vložte do vhodné nádoby, přikryjte (alobal, potravinová fólie, talíř) a dejte do ledničky.
2. den
Maso vyndejte cca hodinu před tím, než budete péct.
Připravte si omáčky. Doporučit můžu křenovou majonézu (majonéza, křen/smetanový křen, pepř, špetka soli dle chuti) nebo medovou hořčici (klasická hořčice bez konzervantů, med, špetka soli). Osvědčilo se i moje speciální mangovo-hruškové čatní, na kterém doslova „ujíždí“ můj muž. Zkrátka fantazii se tu meze nekladou.
Roastbeef opékejte na rozpáleném tuku ze všech stran, nechte odpočinout a postup zopakujte. Poté vložte do pekáčku na pečicí papír, na spod můžete přidat i marinovanou cibuli a bylinky, případně výpek.
Vložte do trouby vyhřáté na 150 ˚C a spárujte s pokrmovým teploměrem. My máme „drátový“, ale někteří výrobci nabízejí i bezdrátový. Pokud nemáte, nezoufejte, tuto vychytávku nabízejí v každých v každých domácích potřebách. U našeho teploměru stačilo jen nastavit požadovanou „výstupní“ teplotu (zde 57 ˚C, ale nebála bych se ani 60˚C) a čekat na signál.
Po vyjmutí z trouby jej potřete rozpuštěným máslem a nechte odpočívat cca 15 minut. Poté odstraňte provázek, nakrájejte požadovanou část na co nejtenčí plátky – ostrý nůž je tedy naprostou nutností – a můžete podávat. Jako příloha poslouží pečivo, vařené či pečené brambory, zelenina čerstvá i nakládaná a samozřejmě již zmiňované omáčky.
3. den
Pokud vám náhodou nějaký ten kousek zbyde, můžete si jej směle vychutnat i další den za studena- třeba jako sendvič. Stačí jen mezi opečené kousky chleba vložit maso (kvůli lepší „kousatelnosti“ doporučuji menší kousky), zeleninu a omáčky dle chuti. Nám ale nejvíc chutnal nakrájený na tenké plátky, doplněný spoustou zeleniny, různými omáčkami a pečivem.
Když jsem se pochlubila fotkou, hned jsem udělala jsem chutě všem svým kamarádům – třeba i Denny nebo šéfredaktorce našeho oblíbeného magazínu Lifestylenews.cz.🧡😁
Možná to všechno vypadá složitě, ale neděste se. Skutečná doba přípravy se pohybuje kolem hodiny čistého času. A když jsem to zvládla napoprvé já, dáte to i vy.😉
Dobrou chuť a experimentům (nejen) v kuchyni zdar!
Vaše Ema