S chutí,  Vaříme

Retro pokračuje – pomazánky z toho, co máte běžně v lednici

Plýtvání jídlem jsem nikdy neměla ráda, ale poslední dobou na to dbám ještě víc. A tak jsem nedávno překontrolovala obsah lednice a pustila se do pomazánek. Jsou rychlé, dobré a peněženku vám opravdu nezruinují😊 Pokud je navíc hezky naaranžujete, dostanete docela dost muziky za nemnoho peněz.

Z nalezených surovin se mi podařilo zkombinovat 3 pomazánky – ředkvičkovou, celerovou, budapešťskou – a 1 chudší bramborový salát. Každá má trochu jiné suroviny, ale postup je víceméně stejný – všechno nakrájet, nastrouhat, smíchat nebo rozšlehat😊 Ke všem pomazánkám se hodí čerstvé pečivo.

Ředkvičková pomazánka


Ředkvičky

Uvařené vejce

Kyselá okurka

Jarní cibulka

Tvrdý sýr (např. gouda)

Majolka

Bílý jogurt

Pepř

Sůl

 

Všechny suroviny nakrájím nadrobno, tvrdý sýr nastrouhám, smíchám s přiměřeným množstvím majolky a bílého jogurtu a podle chuti osolím a opepřím.

 

Bramborový salát

Zbytky uvařených brambor (v tomto případě neřeším, jaký je to varný typ)

Cibule

Kyselá okurka

Uvařené vejce

Lák z okurek

Hořčice

Majolka

Bílý jogurt

Pepř

Sůl

Špetka cukru

 

Všechny pevné suroviny nakrájím na menší kousky a smíchám, připravím si nálev z hořčice, láku z okurek, pepře, soli a špetky cukru, vliju do směsi, přidám majolku a bílý jogurt. Dobře promíchám a případně znovu dochutím solí a pepřem.

 

Celerová pomazánka

Celer

Mrkev

Tvrdý sýr

Majolka

Bílý jogurt

Pepř

Sůl

 

Nastrouhám si celer, mrkev a tvrdý sýr a smíchám dohromady. Přidám bílý jogurt, trochu majolky na chuť, osolím a opepřím.

 

Budapešťská pomazánka

 

Tvaroh

Máslo

Červená paprika

Mletá sladká paprika

Cibule

Pepř

Sůl

Tvaroh a změklé máslo rozmixuju, přidám nadrobno nakrájenou cibuli a červenou papriku. Osolím, opepřím, popráším mletou paprikou a osolím a opepřím podle chuti.

 

To je vše, je to opravdu jednoduché a při hezkém servírování i efektní👩‍🍳❤

 

Dobrou chuť!