recept
S chutí,  Vaříme

Pasulj – polévka z Balkánu

V rámci projektu Jak jíst přinášíme vynikající recept na fazolovou polévku z přirozených surovin.

Pasulj je tradiční balkánská fazolová polévka (k jejím „vynálezcům“ se hlásí Srbové i Chorvati), která vás zahřeje v chladnějších dnech, ale poslouží skvěle i jako sytý letní oběd. Tahle rustikální specialita se připravuje jednoduše a rychle v masožroutské nebo vegetariánské verzi. Základ tvoří velké fazole, většinou bílé, zelenina a výrazné koření – hlavně sladká a uzená paprika, která polévce dodává charakteristickou chuť a barvu.

Ingredience, splňující kritéria projektu Jak jíst:

  • Velké fazole (pokud jsou sušené, namočte minimálně přes noc),
  • olivový olej,
  • cibule,
  • česnek,
  • mrkev,
  • petržel,
  • brambory,
  • rajčata (čerstvá nebo konzervovaná),
  • klobása bez zbytečné chemie, uzené maso (nebo slanina),
  • sádlo,
  • mletá sladká paprika,
  • mletá uzená paprika,
  • voda nebo vývar.

 

Na ozdobu a dochucení:

  • Kopr,
  • hladkolistá petržel,
  • bílý vinný ocet,
  • kysaná smetana,
  • chilli paprička,
  • pepř, sůl

 

Postup:

Suché fazole namočte minimálně přes noc a občas vyměňte vodu. Před vařením slijte a dolejte čerstvou vodou. Fazole vařte samostatně bez soli, jinak by zůstaly tvrdé, osolte dle chuti až těsně před dovařením. Trvá to asi 2,5-3 hodiny, záleží na jejich velikosti a době namáčení. Vývar si můžete uschovat.

Nakrájejte cibuli (nemusí být ani nadrobno) a česnek na plátky. Očistěte mrkev, petržel a brambory a nakrájejte na silnější kolečka nebo kostky.

V hrnci rozehřejte sádlo nebo jiný kvalitní tuk olej a zpěňte na něm cibuli. Přidejte veškerou zeleninu, klobásu i uzené maso (nebo slaninu), a pár minut opékejte. Posypte oběma druhy papriky, promíchejte a krátce opražte – pozor, aby nezhořkla. Zalijte horkou vodou nebo vývarem (já použila vývar z kosti z kotlety, kterou jsme měli minulý den k večeři), aby byla zelenina ponořená. Osolte, opepřete a vařte asi půl hodiny do změknutí.

Přidejte uvařené fazole a dolijte vodou, vývarem nebo tekutinou z uvařených fazolí tak, aby bylo vše ponořeno. Pořádně zamíchejte, přidejte kapku vinného octa (ideálně bílého), dle potřeby dosolte, dopepřete a na závěr ještě cca 15 minut provařte.

Ozdobit můžete nadrobno posekaným koprem a petrželkou, chilli vločkami a lžící kysané smetany. Pokud se neobejdete bez chleba, dejte přednost domácí kváskové variantě, recept najdete zde.

Ve striktně low-carb verzi samozřejmě vynechte brambory a chleba, vegetariáni se v pohodě obejdou bez masa i sádla, místo masového vývaru postačí zeleninový nebo voda.

Dobrou chuť!

recept