jak jíst
S chutí,  Vaříme

Jak jíst: Skvělá krémová polévka nejen z košťálů

Na přípravu této opravdu dobré polévky jsem využil zbytky – pečenou růžičkovou kapustu z předchozího dne (nechte si tak 3 ks na ozdobu) a košťály z brokolice a květáku, které jsem měl jako přílohu k dalšímu receptu. Byly doby, kdy jsem podobné zbytky vyhazoval, ale to by byla velká škoda. Nejenže nebudete tolik plýtvat, ale dokážete s nimi udělat velkou parádu. A ještě můžu říkat, jak jím udržitelně. 

Polévka se zdá na první pohled trochu mdlá. Dá se ovšem skvěle vylepšit dýňovým olejem a praženými olejnatými semínky. Jedná se o skvělý nízkosacharidový (low carb) recept a sám jsem nevěřil, jak to bylo dobré.

Snížení příjmu sacharidů je skvělé nejen pro hubnutí, ale i pro udržování celkového zdraví a prevenci civilizačních nemocí, které jsou dnes všudypřítomné. Podrobněji tuto problematiku vysvětluji ve svých videokurzech nebo při individuálních konzultacích.

Další skvělé, nejen nízkosacharidové recepty, jsou na našem blogu, kde najdete také tipy na restaurace a různé výlety, protože pohyb je velmi důležitou součástí zlepšování celkového zdraví. 

 

Suroviny:

Nejen zbytky:

  • Pečená růžičková kapusta
  • Košťály z květáku a (nebo) brokolice, zelí, kapusty 
  • Voda / vývar
  • Smetana ke šlehání
  • Máslo
  • Pepř, sůl, sušená rajčata (jako koření)
  • Muškátový oříšek

 

K dochucení a na ozdobu:

  • Parmezán
  • Pražená semínka (dýňová, slunečnicová, piniové oříšky apod.)
  • Dýňový olej
  • Pečená růžičkový kapusta (půlená, nakrájená na kousky)
  • Růžička květáku nakrájená na malé kousky
  • Sušená rajčata (jako koření), pažitka, pepř apod.

Postup:

Do hrnce přidejte umyté košťály a pečenou růžičkovou kapustu. Zalijte vodou tak, aby po následném rozmixování zeleniny nezůstala jen „blemcavá“ hmota, ale základ zůstal alespoň trochu tekutý. Dochuťte solí, pepřem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.

Mezitím si připravte suroviny na ozdobu a dochucení:

Opražte na sucho oříšky nebo semínka. Vytvořte hoblinky z parmazánu, připravte si kousek másla, dýňový olej a bylinky (sušené nebo čerstvé).

Po uvaření košťálů (cca 30 minut) rozmixujte pevné části dohladka. Dejte znovu vařit na malý plamen, přidejte smetanu, trochu másla, drcená sušená rajčata a chuťově dolaďte. Provařte asi 10 minut. Každou porci ještě s trochou másla prošlehejte metličkou (není nutné) a vlijte do talíře. Na dozdobení (ale hlavně dochucení – samotná polévka je totiž trochu mdlá) použijte kousky růžičkové kapusty včetně několika čerstvých lístků, kousky čerstvého květáku, sušené bylinky, hoblinky parmezánu, čerstvý pepř a pár kapek kvalitního oleje (mně se osvědčil dýňový).

Polévka je vhodná jako hlavní jídlo, protože obsahuje spoustu vlákniny a kvalitního tuku. 

Dobrou chuť přeje Rudolf, výživový poradce a zakladatel projektu JakJíst.cz!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *