jak jíst recept zelí
S chutí,  Vaříme

Jak jíst: recept na kvašené zelí

Domácí kvašené zelí – jednoduchý video recept na domácí přípravu

 

Pojďme si tedy ukázat, jak na domácí přípravu kysaného zelí (fermentaci). V tomto článku přinášíme zcela názorný video návod jak na to. Je to skvělý první projekt pro začátečníky a výsledek je plný probiotik a vitamínů. Kvasit lze ale jakoukoliv zeleninu stejným způsobem. Nejčastěji to u nás jsou okurky, ale kvasím i květák, mrkev nebo jakoukoliv jejich směs.

Fantazii se tady meze nekladou a experimentování vás bude bavit. Úspěch je v podstatě zaručen. Tento video návod vznikl ve spolupráci s projektem Jak jíst, kde se dozvíte mnoho informací o přirozené stravě

Na internetu jsem se dočetl, jak je nutné mít vyvařené sklenice a všechno používané nádobí v podstatě sterilní. Je to hloupost. Jasně, nádobí nesmí být špinavé. Naši předkové kvasili zeleninu tisíce let. Fakt si někdo myslí, že si sterilizovali nádobí? Takto kvasím zelí už dlouho. Nikdy se s ním nic nestalo.

Co musíte opravdu dodržet je, že k zelí nesmí vzduch. Takže se zelí různě zatěžuje pod vodou a podobně. Pokud to ale myslíte s kvašením zeleniny jen trochu vážně, kupte si fermentační sklenice. Na internetu jich naleznete několik druhů. 

https://youtu.be/0P47VtHqFU8

K základnímu zelnému kvašení potřebujete:

  • 1 hlávku zelí
  • 2 lžičky kmínu
  • Pár kuliček nového koření
  • Několik bobkových listů
  • mořskou sůl (ne jodizovanou), 2 vrchovaté lžíce
  • čistou fermentační nádobu a závaží, které udrží zelí pod hladinou. Nebo nádobu, která je speciálně určená pro fermentaci. 

Postup:

Zelí nakrouhejte do velké mísy, osolte, přidejte ostatní koření a důkladně promněte – to je důležité, protože potřebujete, aby zelí pustilo šťávu. Nechte odstát několik hodin a občas promíchejte. Pak směs důkladně napěchujeme do čisté nádoby. Já žádnou vodu nepřidávám, ale může se stát, že bude potřeba trochu přidat.

Sklenice pěchujte maximálně tak 3 cm pod okraj. Během fermentace celá hmota nabude na objemu. Ze střední hlávky zelí uděláte asi 2 litrové sklenice. Nechte fermentovat při pokojové teplotě 1-2 týdny podle chuti. Poté vložte do lednice. Vydrží to tam mnoho týdnů.

Během fermentace probíhá úžasný proces – prospěšné bakterie mléčného kvašení, které jsou přirozeně přítomné na zelí, začnou přeměňovat cukry na kyselinu mléčnou. Ta nejen konzervuje zelí, ale také vytváří to charakteristické kysané aroma a chuť. Podobným způsobem můžete fermentovat i jiné druhy zeleniny. 

Veškeré výše uvedené postupy jsme osobně vyzkoušel a u mě fungovaly. Jak vidíte, fermentace není nic složitého. Její výhody jsou ovšem pro nás obrovské. Naši předci jedli hodně fermentovaných potravin. Před vynálezem lednice jim nic moc jiného totiž nezbývalo. Pokud budete jíst hodně fermentovaných potravin a k tomu vlákninu, myslím, že vaše střeva vám budou opravdu vděčná. 

V našem online magazínu najdete nejen další recepty, ale i skvělé tipy na výlety.

Přeji vám hodně úspěchů na vaší cestě k lepšímu zdraví 🙂

Rudolf, zakladatel projektu Jakjist.cz