jak jíst
S chutí,  Vaříme

Jak jíst: Recept na guláš s růžičkovou kapustou

Tento recept perfektně splňuje nízkosacharidová kritéria a přitom je velmi chutný a jednoduchý. Růžičkovou kapustu lze nahradit brokolicí nebo květákem a nic mu to neubere na atraktivitě. Snížení příjmu sacharidů je skvělé nejen pro hubnutí, ale i pro udržování celkového zdraví a prevenci civilizačních nemocí, které jsou dnes všudypřítomné. Podrobněji tuto problematiku vysvětluji na stránkách www.jakjist.cz ve svých videokurzech nebo při individuálních konzultacích.

Další skvělé, nejen nízkosacharidové recepty, najdete na našem blogu. Přinášíme také tipy na restaurace a různé výlety

Tohoto jídla můžete sníst opravdu hodně a přitom nepřiberete. Jen ho nesmíte zapít pivem, slazenou limonádou nebo zajíst pečivem či dortem 🙂.

Ingredience na guláš:

  • hovězí maso, přední nebo kližka, asi 1 kg, nejlépe z volných chovů
  • 3 cibule
  • několik stroužků česneku
  • sůl, pepř, kmín, paprika
  • lžíce sádla
  • psýllium 10 g
  • mouka 10g

 

Ingredience na růžičkovou kapustu:

  • Růžičková kapusta, asi 1 kg
  • Sůl, pepř, kmín
  • Sušená rajčata, cibule a pažitka
  • Sádlo, máslo

Postup přípravy guláše (vhodné také pro pomalý hrnec):

  • maso očistíme od blan a nakrájíme na kostičky
  • cibulku a česnek nakrájíme a zpěníme na sádle
  • přidáme maso, sůl, pepř, kmín, papriku a osmahneme několik minut
  • podlijeme 0,5l vroucí vody a dusíme asi 2 hodiny 
  • asi 10 minut před koncem zaprášíme 5 až 10 g psyllia a 10 g mouky.

 

Postup přípravy růžičkové kapusty:

  • Jednotlivé kapustičky očistíme od nekvalitních lístků, odřízneme spodek.
  • Vaříme v lehce osolení vodě asi 7 minut, poté zchladíme v ledové vodě, aby zelenina zůstala krásně barevná.
  • Mezitím si rozehřejeme troubu (horní a dolní ohřev, 170 ˚C). Kapustičky rozpůlíme, některé menší kousky můžeme nechat celé. 
  • Vložíme na sádlem vymaštěný plech, osolíme, opepříme, okmínujeme, ochutit můžeme sušenou cibulí, sušenými rajčaty (jako koření) nebo pažitkou. Můžeme přidat i trochu másla.
  • Pečeme cca 8 minut, pak změníme program na gril a pečeme asi 7 minut.
  • Podáváme jako přílohu ke guláši nebo dalším pokrmům např. místo knedlíků.

 

Dobrou chuť přeje Rudolf, zakladatel projektu JakJíst.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *