S chutí,  Vaříme

Exotika na talíři: vyzkoušejte snadné recepty s mangem, avokádem a kokosovým mlékem

Při běžném vaření se snažím využívat především regionální a sezónní suroviny, ale proč si občas nějaký pokrm nezpestřit exotičtější surovinou. Tentokrát jsem se rozhodla pro mango, avokádo a kokosové mléko. I obyčejné jídlo díky nim získá zajímavý šmrnc. Recepty jsou navíc poměrně jednoduché a rozhodně nezruinují peněženku.

 

Něco o surovinách:

Asi byste neřekli, co se v jednom zralém plodu manga skrývá za množství látek důležitých pro naše tělo. Tahle vitamínovo-minerálová bomba obsahuje mj. beta-karoten (důležitý pro syntézu vitamínu A), vitamíny C, E i skupiny B, zinek, mangan, měď nebo draslík. Konzumací manga tak děláte něco pro zrak, vlasy, kůži nebo imunitu a lépe se vám bojuje s pocity stresu, podrážděnosti nebo nervozity.

Avokádo používaly už staré civilizace v Mexiku nebo Peru. Najdete v něm spoustu vitamínů a minerálů, např. vitamíny C, K, E, vitamíny skupiny B, dále kyselinu listovou, draslík, železo, zinek, fosfor, mangan, hořčík aj. A je to také afrodiziakum.😉🧡

 

Tip na víkendovou snídani

Spousta lidí dnes může pracovat z domova a tím pádem si dopřát trochu promyšlenější snídani i během týdne. Jsou ale jídla, která mám spojená spíš s víkendovým „přispáním si“. Jedním z nich jsou vajíčka do skla, která si občas zpestřím nějakou zajímavější ingrediencí. Naposledy jsem na dno sklenky umístila uzeného lososa, na něj přidala lehce osolené a opepřené rozmělněné avokádo zakápnuté limetkou, na to nalila kapku rozpuštěného másla a korunovala tak akorát udělanými vejci. Vše můžete ozdobit pažitkou, petrželkou nebo chilli papričkami a podávat s čerstvým pečivem nebo rozpečeným toastem.

 

Zahřívací mrkvovo-batátová polévka s kokosovým mlékem

Ingredience:

Mrkev

Batáty

Cibule

Česnek

Zázvor

Máslo/kvalitní olej

Zeleninový vývar

Kokosové mléko

Koriandr

Pepř, sůl, římský kmín

Uzená paprika

Sezamový olej

Dýňová/jiná semínka

 

Postup:

Na másle nebo kvalitním oleji lehce opečte nakrájenou zeleninu a zázvor, přidejte římský kmín a špetku uzené papriky a nechte lehce rozvonět. Zalijte vývarem (případně přidám do vývaru) a vše vařte do změknutí. Rozmixujte, vlijte kokosové mléko, chvíli povařte a případně dochuťte solí a pepřem.

Ozdobit můžete opraženými semínky, kapkou sezamového oleje a čerstvým koriandrem. Milovníci ostřejších chutí přidají určitě chilli papričku. Podávejte s čerstvým chlebem nebo opečeným toustem.

 

Kuře s pečenými bramborami, grilovaným mangem a netradičním salátem

Kvalitní drůbeží maso (kuřecí, krůtí) se v kombinaci s mangem může stát oblíbeným víkendovým obědem nebo slavnostnější večeří během pracovního týdne. Nezastírám, že je to trochu pracnější, obzvlášť co se týká krájení a předvaření některých surovin.😉

 

Ingredience:

Drůbeží maso

Koření dle chuti (např. mateřídouška s levandulí, směs Café de Paris, sušený česnek)

Olej

Mango

Brambory

 

Na salát:

Směs salátů (např. baby špenát, rukola, polníček)

Špalda

Quinoa

Pomeranč

Mango

Mrkev

 

Na zálivku:

Kvalitní olej (olivový, sezamový, řepkový)

Citronová šťáva

Čekankový sirup

Pepř, sůl

 

Postup:

Maso osolte a potřete směsí koření a oleje. Nechte v chladu marinovat minimálně tři hodiny.

Mezitím si připravte veškeré ingredience. Uvařte quinou a špaldu (zvlášť) dle návodu na obalu a nechte vychladnout. Oloupejte mango, část nakrájejte na silnější plátky, část na kostičky. Brambory i se slupkou uvařte na páře (parní hrnec, parní trouba). Připravte si zálivku vyladěnou podle vlastní chuti.

Na grilovací mřížku položte kousky masa a pečte při cca 200 ˚C asi 10 minut z jedné strany (záleží na tloušťce plátku). Při obracení přidejte vařené brambory a mango a pečte zhruba stejnou dobu. Každou stranu vždy ještě trochu ogrilujte. Dejte pozor, aby kuřecí maso bylo opravdu dobře upečené.

Smíchejte všechny suroviny na salát a jednotlivé porce pokapejte zálivkou.

 

Dobrou chuť!