S chutí,  Vaříme

Co na Zelený čtvrtek? Přece zelenou polévku se špenátem!

Spousta z nás si dá na Zelený čtvrtek podle tradice něco zeleného. Pojďme si předtím, než se pustíme do vaření, říci několik zajímavostí o tomto dni.

Pojmenování „zelený“ vzniklo podle některých teorií v němčině zkomolením původního názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (zelený čtvrtek).

Podle křesťanské tradice se připomíná pátý den Svatého týdne (počítá se od Květné neděle), velikonoční „třídení“ a poslední večeře Ježíše Krista s 12 učedníky. Tím začíná nejdůležitější část liturgického roku. Následuje Velký pátek (Ježíšovo ukřižování), Bílá sobota a Velikonoční neděle (zmrtvýchvstání Páně). Při večerní mši právě na Zelený čtvrtek se na několik dní odmlčí zvony – podle tradice odletěly do Říma. Po tu dobu byly nahrazeny např. řehtačkami, s nimiž obcházely děti při klekání a dostávaly za to drobné odměny.

Co se také mělo dodržovat:

  • Vstávat časně, omýt se ranní rosou – ochrana před onemocněním.
  • Hospodyně měla zamést dům ještě před východem slunce.
  • Nečistoty z podlahy se vysypaly na nejbližší křižovatce, aby se vás nedržely blechy.
  • S nikým se nehádat a nic si půjčovat. Tím se vyhýbaly hádky a zároveň držely peníze.
  • Kněží omývali nohy chudým – odkaz na gesto pokory Ježíše vůči apoštolům.

Co se také říkalo na Zelený čtvrtek

  • Je-li Zelený čtvrtek bílý, tak je léto teplé.
  • Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej!

Zpět k jídlu

A jsme zpátky u jídla. Každý měl sníst něco zeleného, a tak se do pokrmů (nejčastěji polévek) přidávaly nejrůznější bylinky (kopřivy, sedmikrásky, hluchavky…).

Polévka se špenátem, hráškem a zeleným bobem je nejen dostatečně zelená, ale i zdravá. A díky dalším ingrediencím velice chutná!

Špenátová polévka s hráškem a bobem

Co budeme potřebovat:

  • špenátové listy (čerstvé, mražené)
  • bob obecný (mražený) – koupíte např. v Tescu
  • hrášek (mražený)
  • šalotku (případně červenou cibuli)
  • česnek
  • zeleninový vývar
  • máslo (kvalitní olej)
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • parmezán
  • starší chleba
  • pesto z medvědího česneku
  • volitelně: smetanu 33 %, kysanou smetanu, další zeleninu podle chuti

 

Postup je velmi snadný:

Na másle nebo oleji osmahnu šalotku, česnek, přidám špenátové listy, hrášek, boby (mražené suroviny ještě předtím na sítku propláchnu vodou) a vše prohřeju. Zaliju vývarem tak, aby dosahoval jen lehce nad všechny suroviny. Podle chuti můžete přidat i další zeleninu, která nenaruší žádanou barvu polévky (brokolici, brambory, květák…). Až je zelenina hotová, vše rozmixuji ponorným mixérem. Podle toho, jak moc chci polévku hustou, můžu naředit vývarem či smetanou. Nakonec dochutím pepřem, solí a muškátovým oříškem.

Nakonec ozdobím lžičkou zakysané smetany, pestem z medvědího česneku (postup najdete zde), parmezánem a podávám s chlebem zapečeným se sýrem.

Dobrou chuť a hodně zdraví nejen na Zelený čtvrtek!