
Velikonoční low-carb beránek
Velikonoční nízkosacharidový beránek, co chutná stejně jako ten „normální“ pšeničný
Kdo nemůže nebo nechce klasického beránka z pšeničné mouky může použít tento recept. Základem je mandlová mouka, která má málo sacharidů. Chuť je výborná a k nerozeznání od toho „normálního“. Recept je dělán na hodně malou formu. Beránek je tak akorát k večeři pro dva jako zákusek. Je ale podstatně sytivější, je to vlastně tvaroh, vejce, máslo a mandle. Takže samé sytivé věci. Zároveň po něm nebudete mít rychle hlad.
Většina nízkosacharidových (low-carb) receptů, které se snaží napodobit moučná jídla, je chuťově velmi dobrá. Ovšem bývá na tom znát, že je to náhražka. Toto je recept, u kterého to nepoznáte. Konzistence (nadýchanost) těsta i chuť je k nerozeznání od té klasické.
Těsto lze použít také jako základ na bábovku, dorty, muffiny, perník i další pochoutky.
Pokud hledáte recept na klasického beránka z pšeničné mouky, recept je tady.
Ingredience na beránka
- 200 g mandlové mouky
- 2 lžíce psýllia
- 2 lžíce kokosu (nebo kokosové mouky)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
- 4 vejce
- 250 tučného tvarohu ve vaničce (nejlépe 9 % tuku)
- 60 g másla
- 100 g erythriolu (já dal 75 g a je to asi málo, záleží na preferencích)
- Špetka soli
Postup
- V misce smícháme všechny suché suroviny kromě erythriolu (tj. mouka, psýllium, kokos, prášek do pečiva, sůl)
- Bílky vyšleháme do tuhého sněhu
- V další misce vyšleháme elektrickým mixérem žloutky, tvaroh, změklé máslo a erythrit. Šleháme jen aby se smíchalo a bylo bez hrudek.
- Do žloutkové směsi ručně postupně přimícháme suchou směs. Těsto je tužší než u běžné bábovky. To je nutno vzít v potaz, pokud máte členitější formu na beránka.
- Nakonec, stejně jako u klasického receptu, přimícháme opatrně bílky.
- Těsta dáme do vymazané a vysypané formy.
- Předehřejeme troubu, pečeme asi 45 min na 160°C. Zkusíme špejlovým těstem, zda je již hotové. Nenechávejte péct příliš dlouho, aby nebylo přesušené.
Dobrou chuť přeje Rudolf 😊
