S chutí,  Vaříme

Velikonoční low-carb beránek

 

 

Velikonoční nízkosacharidový beránek, co chutná stejně jako ten „normální“ pšeničný

Kdo nemůže nebo nechce klasického beránka z pšeničné mouky může použít tento recept. Základem je mandlová mouka, která má málo sacharidů. Chuť je výborná a k nerozeznání od toho „normálního“. Recept je dělán na hodně malou formu. Beránek je tak akorát k večeři pro dva jako zákusek. Je ale podstatně sytivější, je to vlastně tvaroh, vejce, máslo a mandle. Takže samé sytivé věci. Zároveň po něm nebudete mít rychle hlad.

Většina nízkosacharidových (low-carb) receptů, které se snaží napodobit moučná jídla, je chuťově velmi dobrá. Ovšem bývá na tom znát, že je to náhražka. Toto je recept, u kterého to nepoznáte. Konzistence (nadýchanost) těsta i chuť je k nerozeznání od té klasické.

Těsto lze použít také jako základ na bábovku, dorty, muffiny, perník i další pochoutky.

Pokud hledáte recept na klasického beránka z pšeničné mouky, recept je tady.

 

 

Ingredience na beránka

  • 200 g mandlové mouky
  • 2 lžíce psýllia
  • 2 lžíce kokosu (nebo kokosové mouky)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
  • 4 vejce
  • 250 tučného tvarohu ve vaničce (nejlépe 9 % tuku)
  • 60 g másla
  • 100 g erythriolu (já dal 75 g a je to asi málo, záleží na preferencích)
  • Špetka soli

 

 

Postup

  1. V misce smícháme všechny suché suroviny kromě erythriolu (tj. mouka, psýllium, kokos, prášek do pečiva, sůl)
  2. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu
  3. V další misce vyšleháme elektrickým mixérem žloutky, tvaroh, změklé máslo a erythrit. Šleháme jen aby se smíchalo a bylo bez hrudek.
  4. Do žloutkové směsi ručně postupně přimícháme suchou směs. Těsto je tužší než u běžné bábovky. To je nutno vzít v potaz, pokud máte členitější formu na beránka.
  5. Nakonec, stejně jako u klasického receptu, přimícháme opatrně bílky.
  6. Těsta dáme do vymazané a vysypané formy.
  7. Předehřejeme troubu, pečeme asi 45 min na 160°C. Zkusíme špejlovým těstem, zda je již hotové. Nenechávejte péct příliš dlouho, aby nebylo přesušené.

Dobrou chuť přeje Rudolf 😊

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *