Thajský salát s hovězím masem a mangem
Asijskou kuchyni mám moc ráda, což potvrzuje i obsah naší ledničky, spíže nebo bylinkových truhlíků. Nejrůznější omáčky, citronová tráva, černý sezam, rýžové nudle, thajská bazalka nebo koriandr – mě zkrátka nemůžete nachytat!😆
Zvlášť po období, kdy kuchtím hlavně těžší pokrmy středoevropské kuchyně (česká, rakouská, maďarská, bavorská), přijde k chuti krásně barevná a hlavně odlehčená strava plná zeleniny a vychytané slano-sladko-kyselé chuti. Jediné, co mi na tomto typu kuchyně vadí, je skutečnost, že půl dne krájíte. A přes to nejede vlak. Ale i to se dá zvládnout.😁
Při brouzdání internetem občas narazím na zajímavé recepty. Tentokrát mě zaujaly stránky Thehappyfoodie.co.uk, odkud jsem převzala recept na tuhle lahůdku. Jak je mým zvykem, trochu jsem to upravila podle toho, co jsem měla zrovna k dispozici. Výsledkem byla lahůdka, na níž jsem se stala lehce závislá. Tak snad budete taky.😉
Salát lze samozřejmě připravit i ve vegetariánské či veganské variantě.
Ingredience:
Maso:
Hovězí steak
Sójová omáčka
Sladkokyselá omáčka
Rybí omáčka
Nasekaný česnek
Citronová tráva
Sezamový olej
Salát:
Červené a zelené zelí
Žlutá a červená paprika
Červená cibule
Klíčky
Bob obecný (mražený)
Mango
Rýžové nudle „Bún“
Zálivka:
Sezamový olej
Citronová/limetková šťáva
Sójová omáčka
Sladkokyselá omáčka
Mangové čatní
Nasekaný česnek
K servírování:
Čerstvé chilli papričky
Čerstvé bylinky – koriandr, thajská bazalka apod.
Černý a bílý sezam (lehce opražený)
Limetka
Postup:
Steak nakrájejte na tenoučké plátky. Před krájením můžete dát maso cca 10 minut na mrazák, jde to pak lépe. Maso poté naložíme do marinády (sójovka, sladkokyselá omáčka, rybí omáčka, nasekaný česnek, citronová tráva – nejí se, sezamový olej) a necháme několik hodin/přes noc odpočívat.
Namočte nudle do lehce osolené vlažné vody, minimálně na 30 minut.
Uvařte bob a nechte vychladnout. Připravte si (nakrájejte) ingredience na salát a dejte do mísy.
Smíchejte všechny ingredience na zálivku, případně připravte ve food procesoru. Poté promíchejte s nakrájenou zeleninou.
Uvařte nudle podle návodu a dejte stranou. Pokud by se vám při servírování lepily, stačí je jen propláchnout.
Na sezamovém oleji osmahněte plátky hovězího.
A teď už můžete servírovat. Do misky / hlubšího talíře dejte nejdřív nudle, na ně zeleninu se zálivkou a dobře promíchejte. Poté přidejte maso (vegetariáni a vegani mohou použít tofu, nebo si vystačí se zeleninou), ozdobte chilli papričkou, limetkou, bylinkami a opraženým sezamem.
Dobrou chuť!
Ema