Sólo pro hlívu ústřičnou – kulajda a další recepty, které ocení i zarytí masožravci
Současná situace ani počasí moc nenahrávají kdovíjakým aktivitám, a tak trávím v kuchyni víc času, než bych chtěla.🤦♀️ Na druhou stranu, když jsem viděla, jak se vám líbil recept na krkonošské kyselo (viz taky FCB a IG), udělalo mi to velkou radost a vrhla jsem se do dalšího vaření s opravdovým nadšením. Tedy samozřejmě vždy až po pracovních povinnostech, pokud to čte i můj šéf.😁
Naposledy jsem si zamilovala hlívu ústřičnou. Připravila jsem z ní tři výtečné pokrmy, do kterých se můžete pustit, i když toho v lednici a spíži moc nemáte. Tedy kromě hlívy, té byste si naopak měli pořídit dostatek.
V čem je hlíva ústřičná tak jedinečná?
Tato houba roste v trsech na mrtvých stromech a pařezech, najdete ji od jara do podzimu. Je známa svým vysokým obsahem betaglukanů, vitamínů (D, C, K, B) a minerálů (železo, zinek, selen, draslík, sodík) a dalších důležitých látek (aminokyseliny, proteiny, vláknina), které prospívají našemu organismu. Není divu, že je tato královna hub považována za elixír mládí.
A víte, proč se jmenuje ústřičná? Její kloboučky totiž připomínají ústřice, v angličtině se jí dokonce říká oyster mushroom.
Tak s chutí do toho!
Doufám, že se teď na mě bude (aspoň týden) po ránu v zrcadle usmívat mé mladší já.😁 Jak už je mým zvykem, nepíšu na gram a mililitr přesná množství surovin, ale na to už jste asi zvyklé a zvyklí. Ne, že bych nechtěla, ale myslím si, že většina z vás vařit umí a chuť je ryze subjektivní záležitost. Navíc vaření opravdu není jaderná fyzika, a tak trochu improvizace nezaškodí. Pokud se tedy nenahrazuje citrón párkem.😉
Kulajda s hlívou a dalšími houbami
V tomto případě se asi gastronomičtí puristé budou lehce chytat za hlavu. Věřím ale, že pokud se do této verze pustí, nakonec mi udělí milost.
Ve svém okolí znám jen dva typy lidí – ty, kteří tuto polévku milují, – a ty druhé. Já patřila k táboru, kterému kulajdu dokonale znechutila školní jídelna. Léta jsem ji proto nejedla, až jsem si ji jednou objednala v nějaké restauraci a zjistila jsem, že kulajda nemusí být nutně kyselá jako šťovík. Stačí si jen pohrát se správným poměrem octa a dalších ingrediencí.
Ingredience:
houby (čerstvá hlíva ústřičná, žampiony, směs sušených lesních hub)
zeleninový/hovězí/kuřecí vývar
vývar ze sušených hub
máslo
hladká mouka
brambory
kopr
smetana ke šlehání
vejce naměkko
ocet, cukr, sůl, pepř, kmín
Postup:
Namočte si sušené houby, asi po půl hodině z nich uvařte vývar.
Nakrájejte si hlívu a žampiony – ty nejsou nutné, já měla zbytky v lednici a nakonec byly v polévce fajn. Houby opečte na másle, osolte, opepřete a lehce okmínujte. Obecně podle mě platí, že je dobré vždy zkombinovat čerstvé a sušené houby, které zajistí intenzivnější chuť.
Z másla a mouky si připravte jíšku, nechte zchladnout, postupně přilívejte vývar a vše dobře metličkou promíchejte. Přidejte houby, houbový vývar a kopr. Dejte jen pozor na to, aby polévka nebyla moc řídká, kulajdě sluší spíš hutnější verze. Nezapomeňte, že ke konci ještě vlijete smetanu.
Pravá kulajda se neobejde bez octa, ale tady dvojnásobný pozor. Pokud polévku překyselíte, už s ní nic neuděláte. Ocet přilívám téměř po kapkách a nikdy nezapomenu lehce dosladit nejen cukrem, ale v závěru vaření i smetanou (ohřátou). Je to sice trochu alchymie, ale stojí to za to.
Zvlášť si uvařím brambory nakrájené na drobné kostičky, které těsně před servírováním opeču zlehka na másle. Jak správně tušíte, ani tento pokrm není určen pro věčné dietáře a jejich podrobné kalorické tabulky. 😁
Pak už stačí jen uvařit vejce naměkko (nebo jak je libo) a vše pěkně naservírovat. Do talíře dejte nejdřív opečené brambory, zalijte je kulajdou a navrch položte vejce. Ozdobte mletým pepřem a čerstvým koprem. Někdo dává do polévky i kysanou smetanu, ale to už považuji za zbytečné.
Už se těším, až na tuhle lahůdku pozvu rodiče. (Mami, myslím, že je o kapku lepší než ta tvá.🧡)
Chléb s hlívou, avokádem a vejcem
Na počátku tohoto receptu bylo avokádo, které už bylo třeba sníst. Ale co k němu? A tak mě napadlo ho zkombinovat trochu netradičně s hlívou a dalšími surovinami, které jsem zrovna měla po ruce. Výsledkem byla moc dobrá večeře, která nezabrala moc času.
Ingredience:
chléb
hlíva ústřičná
avokádo
parmezán
vejce
česnek
tymián (ideálně čerstvý)
jarní cibulka/ šalotka/cibule
máslo
směs salátů
pepř, sůl, mletý/drcený kmín
Postup:
Nakrájejte hlívu, cibulku a česnek.
V pánvi rozehřejte máslo, zpěňte cibuli, přidejte česnek, hlívu a čerstvý tymián. Poprašte mletým kmínem, osolte a opepřete. Pečte asi 15 minut.
Mezitím si uvařte vejce naměkko (pevný bílek, tekutý žloutek – cca 5 -6 minut dle velikosti vajec) a nastrouhejte hoblinky parmezánu. Já používám často naše sýry Gran Moravia, které můžou směle svým italským sourozencům konkurovat. Z avokáda klasicky odstraňte pecku, každou část nakrájejte na plátky a pokapejte citrónem.
Na nejlépe opečený krajíc chleba dejte vždy houbovou směs, na ni rozložte salát (lze i vedle) a avokádo. Úplně navrch dejte vejce a trochu ho nakrojte, aby žloutek lehce vytekl. Osolte a opepřete podle chuti.
Teplý salát z hlívy a toho, co dům dal
Hlíva postupem času pomalu docházela, ale na poslední jídlo v podobě teplého salátu jí trochu zbylo. Abych nemusela v této slotě do obchodu, chvíli jsem přemýšlela, čím ji nastavím. Jako dobrá volba se ukázaly čočka a quinoa, doplněné mrkví.
Ingredience:
hlíva ústřičná
čočka (nejlépe zelená drobnozrnná)
quinoa
jarní cibulka/šalotka/cibule
česnek
směs salátů
parmezán
čerstvý tymián
pažitka
kmín, pepř, sůl
Postup:
Quinou a čočku si uvařte předem. Zelená drobnozrnná čočka má tu výhodu, že ji nemusíte předem namáčet, je docela rychle hotová a zároveň ji nerozvaříte.
Na másle zpěňte cibulku, přidejte mrkev (nejlépe na plátky), česnek, čerstvý tymián, okmínujte, osolte a opepřete dle chuti. Vmíchejte uvařenou čočku a quinou a prohřejte.
Servírujte se salátem posypané parmezánem a pažitkou.
Dobrou chuť!