Sezóna jahod je tu: lahodné jahodové řezy podle rodinného receptu
Jahody miluju v jakékoliv podobě, a tak jako každý rok netrpělivě vyhlížím období, kdy jednu lahůdku (chřest) vyměním za druhou v podobě sladkých jahod 🍓🍓🍓z některé farmy v Česku. Zásadně totiž nekupuju tu hmotu bez chuti, která je sice k dostání po celý rok, ale než se k nám dostane, má za sebou cestu přes půl zeměkoule. Na chuti je to sakra znát, o nějaké aspoň minimální udržitelnosti ani nemluvě.
Nejradši je mám samotné, ale občas si pochutnám i na nějakém dortíku, ačkoliv sladké obecně moc nevyhledávám. Výborný je třeba tenhle jednoduchý dezert s mascarpone, nebo jahodové knedlíky podle receptu mojí kamarádky Deni.
Čemu nikdy neodolám, jsou jahodové řezy z piškotového těsta podle letitého rodinného receptu. Nesmím sice prozradit, od koho jej mám, prý kdyby se vám to nepovedlo, ale to jsou myslím zbytečné obavy. 😁 Tak pojďme na to!
Ingredience na 1 plech:
Piškot
6 vajec
6 lžic cukru krupice
4 lžíce hrubé mouky
4 lžíce polohrubé mouky
Krém
vanilkový pudink z ½ l mléka
vanilkový cukr dle chuti
cca ½ másla
1 mascarpone
1 želatina do krému
Želatina
1 l vody s kvalitním jahodovým sirupem
2 dortové želé červené
1 pudink (jahodový/vanilkový)
Jahody
Postup:
Do mísy dejte mouku. Utřete žloutky s cukrem, bílky vyšlehejte do pevného sněhu a pomalu vmíchejte do mouky. Výsledkem by mělo být tekutější těsto – zkrátka jako na piškot. 😁
Troubu vyhřejte asi na 160 – 170 ˚C, vymažte plech máslem a vysypte hrubou moukou a vlijte do něj těsto. Pečte cca 20 minut, výsledek prověřte špejlovým testem.
Udělejte si krém. Do vychladlého pudingu přidejte máslo a zbylé suroviny a vymíchejte v robotu nebo pomocí ručního mixéru.
Promíchejte suroviny na krém a potřete jím vychladlý piškot. Na to poklaďte rozpůlené jahody.
Poslední fází je želatina, kterou připravte dle návodu na sáčku a přidejte do ní pudink. Ještě teplé vlijte na vrstvu jahod a krému.
Dezert chutná nejlépe perfektně vychlazený.
Dobrou chuť a krásné léto!
Ema