Pizza nebo quiche? Picokiš
Výborná vláčná low carb italská pizza a francouzský quiche dohromady
Tento recept je inspirován, stejně jako minule, knihou Super Gut, autor Dr. William Davis. V jeho knize je tento recept nazván jako Sicilská pizza. Sám autor ovšem přiznává, že název je trochu zavádějící. Když se mě manželka zeptala, jaký low-carb recept budu připravovat, tak jsem jí řekl že pizzu. Potom jsem si ovšem přečetl recept pořádně a zjistil jsem, že mi to těsto spíše připomíná francouzský quiche, ale s takovými italskými ingrediencemi navrchu. Takže pak žena vymyslela, že je to vlastně takový „Picokiš“.
Recept jsme skutečně vyzkoušeli a můžu vřele doporučit. Je to těsto samozřejmě trochu jiné, a hlavně podstatně silnější než na klasické pizze. Tím, že je vláčné, tak to vůbec nevadí. Počítejte s tím, že je to opravdu syté, takže se z uvedeného množství udělají 3 až 4 porce. Recept je velmi dobrou volbou pro ty, kteří chtějí omezit příjem sacharidů a zároveň se nasytit a pochutnat si. Picokiš můžete jíst teplý i vychladlý a je skvělým příkladem jak jíst dobře a zdravě.
Ingredience na těsto:
- 300 g mandlové mouky
- 35 g psýllia
- 70 g mletých lněných semínek
- 2 vejce
- 115 g vaničkového plnotučného tvarohu
- 120 g strouhané mozzarelly
- 125 ml vody
- Sůl dle potřeby
Na obložení těsta:
- 50 ml olivového oleje
- 1 až 2 cibule
- Několik stroužků česneku
- 150 g suga nebo jiného rajčatového protlaku
- 120 g mozzarelly krájené na plátky nebo jiného, nejlépe výrazného sýra
- 100 g pršutu nebo obdobné sušené šunky (volitelně)
- 100 až 200 g hub syrových nebo konzervovaných
- Mohou být olivy, artyčoky, kapary nebo cokoliv podobného
- Čerstvé nebo sušené bylinky oregano, bazalka, tymián apod.
Postup:
- Troubu předehřejeme na 190 °C
- Do suga vmícháme bylinky. Pokud je moc řídké můžeme přidat psýllium nebo inulin. Většinou to nebude potřeba.
- Smícháme mouku, psýllium, semínka a sůl
- V nekovové misce smícháme vodu, tvaroh a strouhanou mozzarellu a dáme na 45 sekund do mikrovlnky
- Smícháme obě směsi a vejce. Měla by vzniknout lepivá, nerozpadající se hmota.
- Tu rozprostřeme na pečící papír do formy na quiche nebo na normální plech. Tloušťka těsta necelý 1 cm. Uděláme na těstě zvýšené okraje, aby se nám směs nevylévala. Těsto je po upečení jemné a vláčné, takže pokud ho uděláte o hodně tenčí, tak se jistě po upečení rozpadne.
- Dáme do trouby na 15 až 20 minut, aby bylo těsto na povrchu upečené.
- Na pánvi na oleji pomalu osmažíme cibulku a česnek. Také houby, pokud dáváme čerstvé. Odstavíme.
- Vytáhneme z trouby a na těsto dáme sugo s bylinkami, směs z pánve a poklademe plátky šunky. Dále přidáme plátky mozzarelly (nebo jiného, raději výrazného sýra). Nakonec dáme konzervované houby, artyčoky nebo něco jiného.
- Dále zapéct na 15 až 20 minut.
Další low-carb (nízkosacharidové) recepty najdete pod tímto odkazem.
Dobrou chuť přeje Rudolf 😊