S chutí,  Vaříme

Pizza nebo quiche? Picokiš

 

Výborná vláčná low carb italská pizza a francouzský quiche dohromady

Tento recept je inspirován, stejně jako minule, knihou Super Gut, autor Dr. William Davis. V jeho knize je tento recept nazván jako Sicilská pizza. Sám autor ovšem přiznává, že název je trochu zavádějící. Když se mě manželka zeptala, jaký low-carb recept budu připravovat, tak jsem jí řekl že pizzu. Potom jsem si ovšem přečetl recept pořádně a zjistil jsem, že mi to těsto spíše připomíná francouzský quiche, ale s takovými italskými ingrediencemi navrchu. Takže pak žena vymyslela, že je to vlastně takový „Picokiš“.

Recept jsme skutečně vyzkoušeli a můžu vřele doporučit. Je to těsto samozřejmě trochu jiné, a hlavně podstatně silnější než na klasické pizze. Tím, že je vláčné, tak to vůbec nevadí. Počítejte s tím, že je to opravdu syté, takže se z uvedeného množství udělají 3 až 4 porce. Recept je velmi dobrou volbou pro ty, kteří chtějí omezit příjem sacharidů a zároveň se nasytit a pochutnat si. Picokiš můžete jíst teplý i vychladlý a je skvělým příkladem jak jíst dobře a zdravě.

 

Ingredience na těsto:

  • 300 g mandlové mouky
  • 35 g psýllia
  • 70 g mletých lněných semínek
  • 2 vejce
  • 115 g vaničkového plnotučného tvarohu
  • 120 g strouhané mozzarelly
  • 125 ml vody
  • Sůl dle potřeby

 

Na obložení těsta:

  • 50 ml olivového oleje
  • 1 až 2 cibule
  • Několik stroužků česneku
  • 150 g suga nebo jiného rajčatového protlaku
  • 120 g mozzarelly krájené na plátky nebo jiného, nejlépe výrazného sýra
  • 100 g pršutu nebo obdobné sušené šunky (volitelně)
  • 100 až 200 g hub syrových nebo konzervovaných
  • Mohou být olivy, artyčoky, kapary nebo cokoliv podobného
  • Čerstvé nebo sušené bylinky oregano, bazalka, tymián apod.

 

 

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 190 °C
  2. Do suga vmícháme bylinky. Pokud je moc řídké můžeme přidat psýllium nebo inulin. Většinou to nebude potřeba.
  3. Smícháme mouku, psýllium, semínka a sůl
  4. V nekovové misce smícháme vodu, tvaroh a strouhanou mozzarellu a dáme na 45 sekund do mikrovlnky
  5. Smícháme obě směsi a vejce. Měla by vzniknout lepivá, nerozpadající se hmota.
  6. Tu rozprostřeme na pečící papír do formy na quiche nebo na normální plech. Tloušťka těsta necelý 1 cm. Uděláme na těstě zvýšené okraje, aby se nám směs nevylévala. Těsto je po upečení jemné a vláčné, takže pokud ho uděláte o hodně tenčí, tak se jistě po upečení rozpadne.
  7. Dáme do trouby na 15 až 20 minut, aby bylo těsto na povrchu upečené.
  8. Na pánvi na oleji pomalu osmažíme cibulku a česnek. Také houby, pokud dáváme čerstvé. Odstavíme.
  9. Vytáhneme z trouby a na těsto dáme sugo s bylinkami, směs z pánve a poklademe plátky šunky. Dále přidáme plátky mozzarelly (nebo jiného, raději výrazného sýra). Nakonec dáme konzervované houby, artyčoky nebo něco jiného.
  10. Dále zapéct na 15 až 20 minut.

Další low-carb (nízkosacharidové) recepty najdete pod tímto odkazem.

Dobrou chuť přeje Rudolf 😊

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *