S chutí,  Vaříme

Nízkosacharidová bábovka

Nízkosacharidová (low-carb) mramorová bábovka s rozvarem – skvělé překvapení

 

Tahle bábovka je jedno velké, pozitivní překvapení. Když jsem recept sestavoval, moc jsem tomu nevěřil. Většina nízkosacharidových (low-carb) receptů, které se snaží napodobit moučná jídla, je chuťově velmi dobrá. Ovšem je na tom znát, že je to náhražka. Toto je první recept, u kterého to nepoznáte. Konzistence (nadýchanost) bábovky i chuť je k nerozeznání od té klasické. Vsadil bych se, že při slepé ochutnávce nikdo nepozná, že se jedná o nízkosacharidovou variantu. Což je skvělé. Moje žena bábovku moc nemusí a tahle jí dokonce chutnala.

 

Těsto lze použít také jako základ na dorty, muffiny, perník i další pochoutky.

 

Bábovka je jeden z nejklasičtějších středoevropských receptů. Je dezertem s nádechem starých časů měšťanské společnosti 19.století. Klasický recept z mouky, cukru, másla a vajec všichni známe. Dnes jsem se pokusil udělat nízkosacharidovou (low carb) variantu. To má mnoho výhod. Když si ji nebudete posypávat cukrem, ale vhodným sladidlem a dodržíte celkový nízkosacharidový režim, nemusíte koukat, zda jste snědli trochu víc nebo méně.

Výborná je s kakaem. To je nejlépe udělat z plnotučného mléka, nepraženého kakaa a erythriolu. Pak se klasická „babičkovská“ snídaně promění v moderní jídlo s nádechem starých časů.

Ještě tip na servírování. K bábovce je ten rozvar opravdu dobrý, tak ho nevynechejte. Já jsem si k tomu přidal ještě zakysanou smetanu, a to je pak lahůdka.

Pokud hledáte recept na klasickou tvarohovou bábovku z pšeničné mouky, recept je tady.

 

Ingredience na bábovku

  • 200 g mandlové mouky
  • 2 lžíce psýllia
  • 2 lžíce kokosu (nebo kokosové mouky)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
  • 4 vejce
  • 250 tučného tvarohu ve vaničce (nejlépe 9 % tuku)
  • 60 g másla
  • 100 g erythriolu (já dal 75 g a je to asi málo, záleží na preferencích)
  • 1 až 2 lžíce kakaa (já dal nepražené)
  • Špetka soli

Ingredience na rozvar

  • Čerstvé nebo mražené bobulové ovoce
  • Erythrit dle chuti

 

Postup

  1. V misce smícháme všechny suché suroviny kromě kakaa a sladidla (tj. mouka, psýllium, kokos, prášek do pečiva, sůl)
  2. Bílky vyšleháme do tuha
  3. V další misce vyšleháme elektrickým mixérem žloutky, tvaroh a změklé máslo a erythrit. Šleháme jen aby se smíchalo a bylo bez hrudek.
  4. Do žloutkové směsi ručně postupně přimícháme suchou směs. Těsto je tužší než u běžné bábovky.
  5. Nakonec, stejně jako u klasického receptu, přimícháme opatrně bílky.
  6. Polovinu těsta dáme do vymazané a vysypané formy.
  7. Do zbytku těsta přidáme kakao a dáme do formy. Pokud vám po přidání kakaa zbytek těsta příliš zhoustne, přidejte trochu vody nebo jogurtu, aby zase získalo původní konzistenci.
  8. Předehřejeme troubu, pečeme asi 45 min až 55 min na 180°C. Zkusíme špejlovým testem, zda je již hotové. Nenechávejte péct příliš dlouho, aby nebylo přesušené.
  9. Rozvar je velmi jednoduchý. Dejte ovoce do hrnce, přidejte trošku vody a nechte 5 až 10 minut povařit. Přidejte sladidlo dle chuti.

Dobrou chuť přeje Rudolf 😊