
Nízkosacharidová bábovka
Nízkosacharidová (low-carb) mramorová bábovka s rozvarem – skvělé překvapení
Tahle bábovka je jedno velké, pozitivní překvapení. Když jsem recept sestavoval, moc jsem tomu nevěřil. Většina nízkosacharidových (low-carb) receptů, které se snaží napodobit moučná jídla, je chuťově velmi dobrá. Ovšem je na tom znát, že je to náhražka. Toto je první recept, u kterého to nepoznáte. Konzistence (nadýchanost) bábovky i chuť je k nerozeznání od té klasické. Vsadil bych se, že při slepé ochutnávce nikdo nepozná, že se jedná o nízkosacharidovou variantu. Což je skvělé. Moje žena bábovku moc nemusí a tahle jí dokonce chutnala.
Těsto lze použít také jako základ na dorty, muffiny, perník i další pochoutky.
Bábovka je jeden z nejklasičtějších středoevropských receptů. Je dezertem s nádechem starých časů měšťanské společnosti 19.století. Klasický recept z mouky, cukru, másla a vajec všichni známe. Dnes jsem se pokusil udělat nízkosacharidovou (low carb) variantu. To má mnoho výhod. Když si ji nebudete posypávat cukrem, ale vhodným sladidlem a dodržíte celkový nízkosacharidový režim, nemusíte koukat, zda jste snědli trochu víc nebo méně.
Výborná je s kakaem. To je nejlépe udělat z plnotučného mléka, nepraženého kakaa a erythriolu. Pak se klasická „babičkovská“ snídaně promění v moderní jídlo s nádechem starých časů.
Ještě tip na servírování. K bábovce je ten rozvar opravdu dobrý, tak ho nevynechejte. Já jsem si k tomu přidal ještě zakysanou smetanu, a to je pak lahůdka.
Pokud hledáte recept na klasickou tvarohovou bábovku z pšeničné mouky, recept je tady.
Ingredience na bábovku
- 200 g mandlové mouky
- 2 lžíce psýllia
- 2 lžíce kokosu (nebo kokosové mouky)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
- 4 vejce
- 250 tučného tvarohu ve vaničce (nejlépe 9 % tuku)
- 60 g másla
- 100 g erythriolu (já dal 75 g a je to asi málo, záleží na preferencích)
- 1 až 2 lžíce kakaa (já dal nepražené)
- Špetka soli
Ingredience na rozvar
- Čerstvé nebo mražené bobulové ovoce
- Erythrit dle chuti
Postup
- V misce smícháme všechny suché suroviny kromě kakaa a sladidla (tj. mouka, psýllium, kokos, prášek do pečiva, sůl)
- Bílky vyšleháme do tuha
- V další misce vyšleháme elektrickým mixérem žloutky, tvaroh a změklé máslo a erythrit. Šleháme jen aby se smíchalo a bylo bez hrudek.
- Do žloutkové směsi ručně postupně přimícháme suchou směs. Těsto je tužší než u běžné bábovky.
- Nakonec, stejně jako u klasického receptu, přimícháme opatrně bílky.
- Polovinu těsta dáme do vymazané a vysypané formy.
- Do zbytku těsta přidáme kakao a dáme do formy. Pokud vám po přidání kakaa zbytek těsta příliš zhoustne, přidejte trochu vody nebo jogurtu, aby zase získalo původní konzistenci.
- Předehřejeme troubu, pečeme asi 45 min až 55 min na 180°C. Zkusíme špejlovým testem, zda je již hotové. Nenechávejte péct příliš dlouho, aby nebylo přesušené.
- Rozvar je velmi jednoduchý. Dejte ovoce do hrnce, přidejte trošku vody a nechte 5 až 10 minut povařit. Přidejte sladidlo dle chuti.
Dobrou chuť přeje Rudolf 😊

