
Jednoduchý kváskový chléb
Velmi jednoduchý kváskový chléb (1/3 žitné a 2/3 pšeničné mouky). Řídké těsto pečené v rozpálené skleněné míse. Také můžeme připravit dalamánky.
Tento recept má několik výhod. Za prvé, je velmi jednoduchý a nemusí se složitě zpracovávat a hníst. Zadruhé není potřeba, aby ingredience byly zcela přesně odměřené. Zatřetí se jedná o správně upečený kváskový chléb, kde dlouhý proces kvašení spotřebuje a přemění část sacharidů a lepku. To je důležité pro správné vyživení těla. Jedná se o dobrý příklad, jak jíst. Za čtvrté je chléb opravdu vynikající. Tím, že je tam víc vody než v běžném chlebu, tak je velmi vláčný. Trvanlivost je neznámá, nikdy nevydržel víc, než do druhého dne 😊
Ingredience:
- Kvásek ve fázi, kdy je nakynutý
- Voda
- 150 g žitné mouky (chlebová nebo celozrnná)
- 350 g pšeničné mouky (chlebová nebo celozrnná).
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžičky kmínu nebo chlebového koření
- 1 lžíce jogurtu, kefíru, syrovátka nebo octa (pokud máčíme pšeničnou mouku)
Časová osa
Večer 1.den v míse smícháme směsi z bodu 1 a 2
Ráno 2. den smícháme předchozí dohromady se solí a kmínem
V poledne 2. den dáme péct, následuje hodina pečení a hodina chladnutí
Návod na kvásek
Je to velmi jednoduché. Smícháme trochu vody a mouky, aby vznikla taková polo řídká konzistence. Dáme na teplé místo. Následně vždy ráno a večer přidáme lžičku žitné mouky a zamícháme. Po několika dnech má kvásek typickou vůni a po dalších pár dnech kyne. Asi za 14 dní máte super kvásek. Pokud se vám s tím nechce dělat, existuje spousta pekařství, kde vám kvásek za pár korun prodají. Podrobný návod tady.
Postup
- Smícháme 350 g celozrnné pšeničné mouky a 200 g vody. Ideálně s přídavkem lžíce syrovátky, kefíru, podmáslí nebo octa, ale není to potřeba. Dáme přikryté do lednice. Ponecháme tam 12 hodin
- Dále v jiné míse smícháme 150 g žitné mouky, 150ml vody a 30 až 100 g kvásku. Výsledek musí být dost řídký. Necháme kynout na lince na teplém místě 12 hodin.
- Po 12 hodinách vše smícháme a přidáme sůl a kmín. Těsto musí být husté, ale mírně se rozlévající. Pokud potřebujeme zahustit, přidáme trochu mouky.
- Necháme kynout 2 až 6 hodin. Lze dát přikryté do trouby na 32°C. Někdy se stane, že těsto nekyne nebo kyne špatně. Zachránit se dá tak, že přidáme 2 lžičky sody a dáme ihned péct.
- Potom těsto párkrát promícháme, aby zase spadlo. Zapneme troubu na 220 °C a necháme předehřát bez víka 20 min (ne méně). Lze použít skleněnou mísu nebo speciální hrnec na chléb. V podstatě jakoukoliv uzavíratelnou nádobu vhodnou do trouby. Nádobu nijak nevymazáváme. Tím, že je rozpálená, tak se k ní těsto nepřichytí.
- Těsto vlijeme do rozpálené nádoby a dáme péct na 220 °C na 25 min.
- Potom víko sundáme a pečeme dalších 25 až 30 min., už jen na 180°C. Zkusíme špejlovým testem, že je uvnitř dopečené. Počítejte s tím, že horní kůrka může při pečení popraskat. Je o daň za jednoduchost receptu a chuť nijak ovlivněna není. Je opravdu vynikající.
Pokud chceme dělat ze stejného těsta dalamánky, je třeba přidat před kynutím dost mouky, těsto musí být podstatně tužší, aby drželo tvar. Chleba je ovšem chuťově lepší, protože má větší poměr vody, tak je vláčnější. Dalamánky se pečou na 200 °C, 20 minut na program housky s přídavkem páry.
Další skvělé recepty najdete tady.
Dobrou chuť přeje Rudolf 🙂

