S chutí,  Vaříme

Bún bò Nam Bô – moje nová závislost

Na svých gastrotoulkách se stále snažím objevovat a podporovat hospůdky a restaurace, u nichž je poměr cena:výkon v nějaké rovnováze. Toho, že spousta provozoven podražila, jsme si asi většinou všimli. Vzhledem k tomu, že zdražuje vše, co tvoří výslednou cenu jídla, jsem schopná ledacos pochopit. Na druhou stranu se stále častěji setkávám s tím, že se zvýšením ceny přišel nepochopitelný pokles kvality. A bohužel se mi to stává i u těch podniků, které ještě loni fungovaly docela dobře. A tak člověku nezbývá, než si obléct zástěru a vařit si doma. 🤦‍♀️

Nevnímám to tak jen já, ale i spousta mých přátel. Nedávno se mě ptala kamarádka přes Messenger, kde bylo to dobré vietnamské bistro v Rakovníku, jak jsem o něm psala. Prý už jí ty předražené a přepálené „smažáky“ začínají lézt na nervy. Vůbec se jí nedivím. Právě rakovnický podnik Lanka´s Asian Cuisine (článek zde) byl jedním z mála příjemných překvapení. Tady jsem si pochutnala na jednom z nejznámějších vietnamských pokrmů – Bún bò Nam Bô – a rozhodla jsem se udělat si ho „podomácku“.

Během deseti dnů jsem si „bún“ připravila čtyřikrát – a to už asi o nějaké lehké závislosti může vypovídat. 😃 Neodradily mě suroviny, nekonečné krájení, nakládání, vaření nebo smažení. Ale pokud se ve vaší blízkosti vyskytují nějaké osoby nebo osůbky, které můžete do vaření zapojit, hned jim vražte do rukou nože, mandolíny, škrabky julienne nebo hmoždíře – a půl práce je hotovo.😂

I když jsem neměla úplně všechny ingredience (ty ale není problém sehnat) a něco jsem si upravila podle své chuti, výsledkem byl téměř dokonale chuťově vyvážený pokrm, který nadchl nejen mě, ale i další strávníky. Nejvíc mě potěšilo, když si u nás na návštěvě přidal i taťka.😃

Tak pojďme na to!

Ingredience:

hovězí maso (ideálně vyšší steak – rib eye)

nudle Bún

jarní cibulka

mrkev

salát (např. little gem)

salátová okurka

čerstvé výhonky (např. mungo)

černý a bílý sezam

arašídy nesolené

čerstvé bylinky (koriandr, perila apod.)

sezamový olej

 

Marináda na maso:

rybí omáčka

omáčka Hoisin

sezamový olej

česnek

 

Zálivka:

rybí omáčka

omáčka Hoisin (nemusí být)

převařená voda

rýžový ocet

limetková šťáva

česnek

třtinový cukr

chilli papričky

 

Postup:

U všech přísad dbejte na maximální kvalitu a čerstvost.

Maso dejte do mrazáku (cca 20 minut), pak nakrájejte na co nejtenčí plátky. Vložte do marinády (rybí omáčka, omáčka Hoisin, sezamový olej, citronová tráva, nadrobno nakrájený česnek). Podle kvality masa nechte „macerovat“ (cca 2 hodiny, klidně přes noc). Před dalším zpracováním nechte asi půl hodiny v pokojové teplotě.

Namočte nudle Bún (min. půl hodiny).

Pokrájejte si zeleninu na tenké plátky, kousky, kolečka (mrkev, okurka, salát).

Opražte na pánvi zvlášť na sezamovém oleji: jarní cibulku (pokud nemáte k dispozici sušenou), černý a bílý sezam, arašídy (nesolené). Arašídy poté rozdrťte v hmoždíři.

Připravte si zálivku, vylaďte do slano-sladko-kyselé chuti (rybí omáčka, rýžový ocet, omáčka Hoisin, limetková šťáva, nadrobno pokrájený česnek, chilli, třtinový cukr, převařená voda).

Nudle Bún krátce povařte v osolené vodě, propláchněte studenou vodou, aby se nelepily. Před servírováním můžete opět propláchnout vodou, aby neztratily tvar.

Na sezamovém oleji opečte z obou stran plátky masa (bez citronové trávy a česneku).

A konečně můžete servírovat! Do hlubšího talíře dejte nejdřív nudle, kolem nich maso, mrkev, salát, okurku, klíčky, bylinky, na to cibulku, arašídy a sezam. Podle chuti přidejte omáčku a případně promíchejte. Mně k dokonalosti chyběly klíčky a čerstvé bylinky (kromě koriandru, toho mám dost), ale i tak to byla téměř mana. V žaludku pak máte jako v pokojíčku, což se mi bohužel stává po návštěvě restaurací čím dál méně.

Dobou chuť a hodně zábavy při vašich kulinářských experimentech!

Ema