S chutí,  Vaříme

Boeuf bourguignon – hovězí po burgundsku

Poslední dobou se snažím maso poměrně dost omezovat, ale občas na něj přeci jen dostanu chuť. A když už se do něj pustím, tak to musí stát za to.

Když jsem si nedávno vzpomněla na svoji dovolenkovou zastávku v Dijonu (to byl svět ještě normální), napadlo mě, že udělám hovězí po burgundsku. Ideální recept, u něhož můžete upíjet dobré červené víno, dávkovat jednotlivé ingredience a dlouho pozorovat, jak omáčka lehce probublává a získává svou nezaměnitelnou chuť.

Já měla tentokrát docela smůlu, po obědě jsem musela vyrazit autem, a tak jsem se na lahev s mou oblíbenou odrůdou Grenache mohla jen smutně koukat. Ale i tak jsem si vaření užila a s výsledkem jsem byla maximálně spokojená (nejen já). Tak pojďme na to!

Ingredience:

Hovězí zadní (dovedu si ale představit klidně i krk nebo kližku)

Cibule

Slanina

Jarní cibulka

Mrkev

Žampióny

Česnek

Hovězí vývar

Dobré červené víno

Sůl

Bylinky a koření (tymián, bobkový list, nové koření, jalovec, pepř)

Čerstvá hladkolistá petrželka

Sádlo, máslo

Postup:

Jako vždy si nejdřív všechno nakrájím a připravím. Maso na větší kostky, mrkev na kolečka, cibuli nadrobno atd.

Opeču slaninu, vyjmu a do výpeku přidám maso, které dobře osolím a opepřím, nechám zatáhnout a pustit šťávu. Lehce ho zakápnu rajčatovou passatou. V hrnci s těžkým dnem nebo v hlubší pánvi osmažím na sádle mrkev, cibulku a česnek. Ke směsi přidám maso i se šťávou, slaninu, hladkolistou petrželku, bylinky a koření (mám na to skvělou vychytávku – čajítko) zaliju vývarem a červeným vínem. Průběžně podlévám a vínem, výsledkem by měla být tak akorát hustá omáčka s jemnou chutí redukovaného vína a bylinek. Když je maso měkké, na másle opeču žampiony s jarní cibulkou (dle velikosti nasekanou na poloviny nebo třetiny). Přidám do omáčky a cca 20 minut ještě povařím.

Podávám s čerstvým kváskovým chlebem, bagetkou nebo bramborovou kaší.

Příprava tohoto pokrmu trvá poměrně dlouho, určitě se nedostanete pod čtyři hodiny, ale věřte mi, stojí to za to. Pokud se zadaří a pár porcí zbyde i na druhý den, bude to chutnat ještě lépe.😁

 

Dobrou chuť.

Ema