Flammkuchen – německá odpověď na italskou pizzu
Slaný koláč Flammkuchen jsem poprvé ochutnala před pár lety v Mohuči (Mainz) při naší prázdninové cestě po západní Evropě. Znovu jsem si tu skvělou chuť připomněla letos na dovolené v Rothenburgu.
Jak už to tak bývá, když je něco dobré, vynoří se kolem toho vždy více autorů. Nejinak je tomu i tady – ke slanému koláči se hlásí Němci i Francouzi. V zemi galského kohouta ho můžete v jídelním lístku najít pod názvem Tarte flambée. Tenoučké křupavé těsto s jednoduchými, ale skvěle zkombinovanými ingrediencemi si mě okamžitě získalo. Věřím, že i vy si Flammkuchen zamilujete díky výtečné chuti, velké variabilitě i snadné přípravě, kterou zvládne opravdu každý. V této variantě totiž není nutné ani kynutí těsta.
Ingredience
Těsto
100 g hladké špaldové mouky
Špetka soli
Vrchovatá lžička sádla
40 g perlivé vody
Náplň
Ideálně crème fraîche
Dobrý špek
Jarní cibulka
Červená cibule
Česnek
Parmezán
Pepř, sůl
Postup
Nejdříve si připravím těsto, mně se osvědčila kombinace hnětení robotem a ruční. Na chvilku ho nechám odpočinout v lednici a mezitím si rozpálím troubu na 220 ˚C.
Cibuli a špek nakrájím na opravdu malé kostičky nebo tenké plátky, prolisuju česnek a nastrouhám sýr. Do rozehřáté trouby vložím plech, těsto je totiž třeba dát na horký plech.
Odpočaté těsto vyválím na skutečně tenkou vrstvu, která připomíná papír. V optimálním případě těsto potřu crème fraîche. Pokud tuto ingredienci zrovna nemůžete sehnat, můžu z vlastní zkušenosti doporučit i kombinaci co nejtučnější kysané smetany a lučiny/žervé. Já směs ještě zjemnila kapkou smetany ke šlehání a prolisovaným česnekem. Můžete lehce osolit, ale pamatujte na slanost jednotlivých ingrediencí. Pak vše posypu nadrobno nakrájeným špekem, červenou cibulí a jarní cibulkou a posypu nastrouhaným parmezánem. Okraje těsta můžete potřít rozpuštěným sádlem nebo kvalitním olejem.
Koláč položený na pečicí papír a dám rozpálený plech. V horní části trouby peču cca 4-5 minut, ale jak určitě víte, každá trouba peče trochu jinak. To, že je dílo hotové, poznám podle zlatavých konců.
Jak vidíte, opravdu to není žádná věda. Kouzlo Flammkuchen spočívá v téměř nekonečné variabilitě ingrediencí, nebojte se použít různé druhy sýrů, parmskou nebo schwarzwaldskou šunku či rajčata. Základem by však mělo zůstat elegantní prostoupení jemných a výraznějších chutí použitých surovin.
Snoubení s vínem
K mé variantě se skvěle hodí sylván, ryzlink nebo třeba crémant.
Dobrou chuť!