Vaříme

Nízkosacharidové muffiny

 

Skvělé low-carb muffiny z mandlové mouky, které jsou stejně chutné, jako ty z mouky. Výhodou je, že jsou podstatně výživnější a zdravější.

Tento recept je inspirován nízkosacharidovou (low-carb) bábovkou, kterou jsem dělal asi před měsícem. Recept na ní najdete tady. Řekl jsem si, když bylo těsto tak dobré a vláčné, že chutnalo jako klasické tvarohová bábovka z pšeničné mouky, tak vyzkouším další obvyklý recept. Tím jsou pro dnešek muffiny. Konzistence (nadýchanost) těchto muffinů i chuť je k nerozeznání od té klasické.

Těsto lze použít také jako základ na dort. Toto těsto má tu výhodu, že se z něj dají dělat nejrůznější cukrářské výrobky.

Klasické muffiny všichni známe, dnes jsem dělal nízkosacharidovou (low carb) variantu. To má mnoho výhod. Když si je nebudete cukrovat cukrem, ale např. Erythritem nebo Xylitolem a dodržíte nízkosacharidový režim, nemusíte koukat, jestli jste snědli trochu víc nebo méně. Jde o dobrý příklad, jak jíst chutně a zdravě.

Rozhodl jsem se nedělat kakaové těsto, i když je podle mě nejlepší. Dnes jsem zkusil dát kousek čokolády do každého muffinu. Je to fakt dobrý.

K muffinům je jahodový rozvar opravdu dobrý, můžete přidat ještě čerstvé borůvky. Se zakysanou smetanou je to opravdu požitek.

 

Ingredience na muffiny (vyjde 12 kusů)

  • 200 g mandlové mouky
  • 20 g psýllia
  • 20 g kokosu (nebo kokosové mouky)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 10 g kvalitní čokolády
  • 4 vejce
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce (nejlépe 9 % tuku)
  • 60 g másla
  • 70 až 100 g erythriolu
  • Špetka soli

Ingredience na rozvar

  • Čerstvé nebo mražené bobulové ovoce
  • Erythrit asi 2 lžíce

 

Postup

  1. V misce smícháme všechny suché suroviny kromě sladidla (tj. mouka, psýllium, kokos, prášek do pečiva, sůl)
  2. Bílky vyšleháme elektrickým mixérem do tuha
  3. V další misce vyšleháme elektrickým mixérem žloutky, tvaroh, změklé máslo a Erythrit. Šleháme jen aby se smíchalo a bylo bez hrudek.
  4. Do žloutkové směsi ručně postupně přimícháme suchou směs. Těsto je tužší než u běžných muffinů.
  5. Dáme předehřát troubu na 160 °C.
  6. Nakonec, stejně jako u klasického receptu, přimícháme opatrně bílky.
  7. Těsto dáme lžící do formiček na muffiny. Nejpraktičtější jsou asi silikonové formičky, které se nemusí vymazávat. Protože těsto je tužší, tak se samo nerozlije. Je potřeba ho trochu uhladit mokrou lžící.
  8. Kdo bude přidávat čokoládu, je potřeba ten kousek opravdu dát až do těsta. Pokud ji necháte na povrchu, může se vám spálit.
  9. Pečeme asi 30 min na 160°C. Zkusíme špejlovým těstem, zda je již hotové. Nenechávejte péct příliš dlouho, aby nebylo přesušené.
  10. Rozvar je velmi jednoduchý. Dejte ovoce do hrnce, přidejte trošku vody a nechte 10 minut povařit. Přidejte sladidlo dle chuti.

Dobrou chuť přeje Rudolf 😊