Vaříme

Nízkosacharidová focaccia

Jednoduchý recept z mandlové mouky, přirozeně bezlepkový a vegetariánský

Tento recept je velmi chutný, jen nečekejte stejný výrobek jako z pšeničné mouky. Veškeré výrobky z mandlové nebo jiné nízkosacharidové mouky jsou prostě jiné. Ale velmi dobré. Tento recept je ideální k vínu nebo nějaké dobré paštice. Je vhodné i pro vegetariány a jako příklad přirozeně bezlepkové diety.

Z hlediska kalorického přijmu se jedná o velmi vydatné jídlo. Celá placka má cca 4000 kcal. Ovšem pokud si k tomu nedáte nic sacharidového, tak to vůbec nevadí a nepřiberete. To je ovšem velké téma samo o sobě, o kterém se rozepíšu někdy příště. Tahle focaccia vás zasytí na dlouhou dobu.

Pokud dáváte přednost klasické variantě, recept je tady.

 

Suroviny:

  • 150 g strouhané mozzarelly (nebo jiný sýr)
  • 300 g mandlové mouky
  • 70 g psýllia
  • 2 vejce
  • 125 ml olivového oleje (pozor, není to to samé jako 125 gramů, jako u vody)
  • 1 a ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžička sušeného česnek nebo 5 rozmačkaných stroužků
  • 1 lžička sušené cibule
  • Celkem 3 lžičky různého mediteránního koření (bazalka, oregano, tymián, rozmarýn, yzop apod.)
  • 80 g oliv nejlépe černých, drobně nakrájených
  • 30 g sušených rajčat v oleji, drobně nakrájených

 

Postup:

  1. Ve větší míse smícháme všechny suché suroviny a strouhaný sýr.
  2. V jiné nádobce smícháme olej a vejce, které následně vlijeme do suchých surovin.
  3. Důkladně smícháme (rukou to jde podstatně lépe) a necháme chvilku odstát.
  4. Troubu předehřejeme na 190 °C.
  5. Na plech dáme pečící papír a těsto rozprostřeme, aby bylo silné cca 1 cm. Počítejte s tím, že je to trochu jiná práce než s klasických těstem z pšeničné mouky.
  6. Dáme péct na 12 minut.
  7. Poté vytáhneme a druhou stranou lžíce uděláme do těsta malé prohlubně (nebo dírky). V tomto momentě můžeme ještě potřít olejem, posypat solí apod.
  8. Dáme péct na dalších 10 minut.
  9. Rozkrájíme nejlépe kráječem na pizzu.

Dobrou chuť přeje Rudolf 🙂

Pokud máte chuť na něco jiného, tipy najdete tady.