
Nízkosacharidová focaccia
Jednoduchý recept z mandlové mouky, přirozeně bezlepkový a vegetariánský
Tento recept je velmi chutný, jen nečekejte stejný výrobek jako z pšeničné mouky. Veškeré výrobky z mandlové nebo jiné nízkosacharidové mouky jsou prostě jiné. Ale velmi dobré. Tento recept je ideální k vínu nebo nějaké dobré paštice. Je vhodné i pro vegetariány a jako příklad přirozeně bezlepkové diety.
Z hlediska kalorického přijmu se jedná o velmi vydatné jídlo. Celá placka má cca 4000 kcal. Ovšem pokud si k tomu nedáte nic sacharidového, tak to vůbec nevadí a nepřiberete. To je ovšem velké téma samo o sobě, o kterém se rozepíšu někdy příště. Tahle focaccia vás zasytí na dlouhou dobu.
Pokud dáváte přednost klasické variantě, recept je tady.
Suroviny:
- 150 g strouhané mozzarelly (nebo jiný sýr)
- 300 g mandlové mouky
- 70 g psýllia
- 2 vejce
- 125 ml olivového oleje (pozor, není to to samé jako 125 gramů, jako u vody)
- 1 a ½ lžičky mořské soli
- 1 lžička sušeného česnek nebo 5 rozmačkaných stroužků
- 1 lžička sušené cibule
- Celkem 3 lžičky různého mediteránního koření (bazalka, oregano, tymián, rozmarýn, yzop apod.)
- 80 g oliv nejlépe černých, drobně nakrájených
- 30 g sušených rajčat v oleji, drobně nakrájených
Postup:
- Ve větší míse smícháme všechny suché suroviny a strouhaný sýr.
- V jiné nádobce smícháme olej a vejce, které následně vlijeme do suchých surovin.
- Důkladně smícháme (rukou to jde podstatně lépe) a necháme chvilku odstát.
- Troubu předehřejeme na 190 °C.
- Na plech dáme pečící papír a těsto rozprostřeme, aby bylo silné cca 1 cm. Počítejte s tím, že je to trochu jiná práce než s klasických těstem z pšeničné mouky.
- Dáme péct na 12 minut.
- Poté vytáhneme a druhou stranou lžíce uděláme do těsta malé prohlubně (nebo dírky). V tomto momentě můžeme ještě potřít olejem, posypat solí apod.
- Dáme péct na dalších 10 minut.
- Rozkrájíme nejlépe kráječem na pizzu.
Dobrou chuť přeje Rudolf 🙂
Pokud máte chuť na něco jiného, tipy najdete tady.

