Vaříme

Chilli con carne s čokoládou

Jednoduchý recept na skvělé fazole s hovězím masem a kouskem čokolády – luxusní pochoutka pro náročné za rozumnou cenu

 

Luštěniny jsou jedna z nejzdravějších potravin. Obsahují bílkoviny (i když nekompletní), důležité minerály a vlákninu. Hovězí maso, zejména pokud je z dobrého zdroje, je výbornou surovinou obsahující důležité živiny. Rajčata v konzervě jsou velmi dobrá nejen chuťově, ale i pro obsah lykopenu. Některé zdroje uvádějí, že lykopen z tepelně upravených rajčat se v těle vstřebává lépe než z rajčat syrových. Koření spolu s cibulí a česnekem dodává další antioxidanty.

Tohle jídlo je skvělým příkladem, jak jíst kvalitně a chutně zároveň. Čím kvalitnější suroviny si to jídla dáte, tím pro vás to jídlo bude prospěšnější. Pokus si k tomu dáte správně udělaný kváskový chléb, bude se jednat o perfektní komplexní jídlo.

 

Ingredience:

  • 400 g mletého hovězího
  • 400 až 600 g konzervovaných fazolí nebo 300 g suchých fazolí
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě (1 velká konzerva)
  • 2 cibule
  • Několik stroužků česneku
  • 1 větší paprika
  • Koření: pepř, sůl, oregano, majoránka, mletá paprika (sladká nebo pálivá) dle chuti
  • 1 lžíce sádla nebo jiného tuku
  • 200 až 300 ml vody nebo vývaru
  • 10 g kvalitní vysokoprocentní čokolády
  • 1 lžíce sladidla. Buď cukr nebo Erythriol
  • 2 vaničky kysané smetany

 

Postup

  1. Jsou dvě možnosti přípravy fazolí. Buď koupíme fazole v konzervě nebo si uvaříme svoje. Když vaříme svoje, namočíme je den předem. Ráno dáme do nové vody vařit a vaříme 2 hodiny. Vodu při vaření fazolí alespoň jednou vyměníme.
  2. Nakrájíme cibuli a česnek. Dáme pomalu osmahnout na sádle. Když cibulka zesklovatí, přidáme papriku, římský kmín, oregano a minutku necháme rozvonět.
  3. Do směsi na pánev přidáme papriku a chvilku smažíme. Potom přidáme mleté maso a několik minut smažíme na mírném plamenu. Nakonec na chvilku přidáme mletou papriku.
  4. Směs zalijeme vařící vodou, přidáme konzervovaná sekaná rajčata, sůl, sladidlo a 20 minut dusíme.
  5. Nakonec přidáme uvařené nebo konzervované fazole, majoránku a necháme probublávat dalších 15 až 20 minut.
  6. Úplně nakonec přidáme na pár minut čokoládu. Nevynechat, dodá celému jídlu opravdu luxusní nádech.
  7. V talíři si přidáme kysanou smetanu

Jestli hledáte další skvělé recepty a inspiraci jak jíst, tak tady je odkaz na naše další recepty.

Tento článek vznikl ve spolupráci s partnerským webem www.jakjist.cz, kde se dozvíte, jak zhubnout přirozeně a bez hladovění. Také se dozvíte, jak jsem se zbavil všech léků a zásadně pomohl svému tělu.

Dobrou chuť přeje Rudolf 😊