
Chilli con carne s čokoládou
Jednoduchý recept na skvělé fazole s hovězím masem a kouskem čokolády – luxusní pochoutka pro náročné za rozumnou cenu
Luštěniny jsou jedna z nejzdravějších potravin. Obsahují bílkoviny (i když nekompletní), důležité minerály a vlákninu. Hovězí maso, zejména pokud je z dobrého zdroje, je výbornou surovinou obsahující důležité živiny. Rajčata v konzervě jsou velmi dobrá nejen chuťově, ale i pro obsah lykopenu. Některé zdroje uvádějí, že lykopen z tepelně upravených rajčat se v těle vstřebává lépe než z rajčat syrových. Koření spolu s cibulí a česnekem dodává další antioxidanty.
Tohle jídlo je skvělým příkladem, jak jíst kvalitně a chutně zároveň. Čím kvalitnější suroviny si to jídla dáte, tím pro vás to jídlo bude prospěšnější. Pokus si k tomu dáte správně udělaný kváskový chléb, bude se jednat o perfektní komplexní jídlo.
Ingredience:
- 400 g mletého hovězího
- 400 až 600 g konzervovaných fazolí nebo 300 g suchých fazolí
- 400 g sekaných rajčat v konzervě (1 velká konzerva)
- 2 cibule
- Několik stroužků česneku
- 1 větší paprika
- Koření: pepř, sůl, oregano, majoránka, mletá paprika (sladká nebo pálivá) dle chuti
- 1 lžíce sádla nebo jiného tuku
- 200 až 300 ml vody nebo vývaru
- 10 g kvalitní vysokoprocentní čokolády
- 1 lžíce sladidla. Buď cukr nebo Erythriol
- 2 vaničky kysané smetany
Postup
- Jsou dvě možnosti přípravy fazolí. Buď koupíme fazole v konzervě nebo si uvaříme svoje. Když vaříme svoje, namočíme je den předem. Ráno dáme do nové vody vařit a vaříme 2 hodiny. Vodu při vaření fazolí alespoň jednou vyměníme.
- Nakrájíme cibuli a česnek. Dáme pomalu osmahnout na sádle. Když cibulka zesklovatí, přidáme papriku, římský kmín, oregano a minutku necháme rozvonět.
- Do směsi na pánev přidáme papriku a chvilku smažíme. Potom přidáme mleté maso a několik minut smažíme na mírném plamenu. Nakonec na chvilku přidáme mletou papriku.
- Směs zalijeme vařící vodou, přidáme konzervovaná sekaná rajčata, sůl, sladidlo a 20 minut dusíme.
- Nakonec přidáme uvařené nebo konzervované fazole, majoránku a necháme probublávat dalších 15 až 20 minut.
- Úplně nakonec přidáme na pár minut čokoládu. Nevynechat, dodá celému jídlu opravdu luxusní nádech.
- V talíři si přidáme kysanou smetanu
Jestli hledáte další skvělé recepty a inspiraci jak jíst, tak tady je odkaz na naše další recepty.
Tento článek vznikl ve spolupráci s partnerským webem www.jakjist.cz, kde se dozvíte, jak zhubnout přirozeně a bez hladovění. Také se dozvíte, jak jsem se zbavil všech léků a zásadně pomohl svému tělu.
Dobrou chuť přeje Rudolf 😊

