jak jíst recept
S chutí,  Vaříme

Jak jíst: Lososový tatarák s avokádem a červenou řepou

Tento recept se skládá ze surovin, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Recept je nízkosacharidový (low-carb), z přirozených surovin a velmi jednoduchý. Takže se můžete najíst dosyta, aniž byste počítali kalorie – tedy pokud si k tomu nedáte chleba. 

Uzený losos obsahuje kvalitní bílkoviny, tuky a další prospěšné látky. Avokádo je sice ovoce, ale také plné kvalitních tuků a vitamínů. A také vlákniny, která je velmi důležitá. Červená řepa obsahuje nejen vlákninu, ale i antokyany a mnoho vitamínů. Čerstvý sýr dodá tomuto receptu nejen skvělou chuť, ale také potřebné bílkoviny. Tento sýr se dá nahradit sýrem domácím, pak budete přesně vědět, co jíte.   

Recept je vhodný jako lehčí večeře nebo silvestrovské pohoštění. Další skvělé recepty najdete na našem blogu. Jsou tam také tipy na výlety a kulturní vyžití.

Ingredience:

  • Uzený losos (ideálně v BIO kvalitě)
  • Avokádo
  • Červená řepa
  • Čerstvý sýr typu lučina
  • Šalotka
  • Česnek
  • Citron / limetka
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř, erythrit
  • Mikrobylinky, sušené jedlé květiny, bílý a černý sezam na ozdobu.

 

Postup:

  1. V osolené vodě uvaříme červenou řepu do měkka, necháme vychladnout a nakrájíme na malé kousky.
  2. Mezitím si připravte zálivku: smíchejte a rozšlehejte metličkou citrónovou šťávu, olivový olej, nadrobno nasekaný česnek, pepř, sůl a erythrit.
  3. Avokádo rozřízněte podél pecky, tu vyjměte nožem nebo vykruťte a vydlabejte vnitřek lžičkou. Nakrájejte na menší kousky, nebo rozmačkejte vidličkou, pokapejte citrónovou šťávou (aby nezhnědlo), osolte ho a opepřete.
  4. Nakrájejte šalotku na tenká kolečka a nasekejte je.
  5. Uzeného lososa nakrájejte na malé kousky a smíchejte s cibulkou.
  6. Vyberte si oblíbený tvar formičky na foodstyling a začněte postupně vrstvit: červenou řepu, avokádo, čerstvý sýr a nakonec lososa. Každou vrstvu vždy dobře stlačte. Nakonec polijte dresinkem, posypte mikrobylinkami a sezamem, sundejte formu. Talíř můžete ozdobit sušenými nebo čerstvými jedlými květy.

Je to výborné, skvěle to vypadá a je to přesně podle zásad projektu JakJíst.cz

Dobro chuť vám přeje Rudolf Pohl, výživový poradce a zakladatel projektu JakJíst.cz.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *