jak jíst vánoční cukroví
S chutí,  Vaříme

Jak Jíst: Dva recepty na nízkosacharidové vánoční cukroví

Opravdu nízkosacharidové (low-carb) nepečené vánoční cukroví

Po internetu koluje mnoho receptů na tak zvané „zdravé“ vánoční cukroví. Většina takových receptů je nějakou směsí ořechů, kokosu, datlí a čokolády. Problém ovšem je, že datle jsou plné fruktózy, která je velmi problematická. Ano, takové cukroví je rozhodně zdravější než klasické vánoční cukroví z mouky a cukru. To, ovšem neznamená, že je zdravé. Jen takové cukroví obsahuje víc vlákniny a jiných látek z datlí, takže se nám cukr dostává do krve pomaleji než z klasického cukroví.

Dlouho jsem se snažil přijít na to, jak udělat cukroví, tak aby v něm bylo menší množství fruktózy a víc vlákniny. Snad se mi to podařilo. Přináším tedy následující dva recepty. Jsou k mému překvapení opravdu vynikající, dostatečně sladké a z běžných surovin. Navíc je máte hotové za 10 minut a ušpiníte naprosté minimum nádobí. Lze udělat den před Vánoci nebo na Štědrý den ráno. Takže žádný shon týdny předem, ale v klidu i na poslední chvíli.

Další recepty najdete TADY. Zároveň přinášíme tipy na výlety a kam za kulturou.

Jednoduché nepečené nízkosacharidové švestkové kuličky

TADY najdete video návod.

Sušené švestky obsahují nižší podíl fruktózy než datle, proto mi přijdou vhodnější. Přitom jsou dostatečně sladké, takže poslouží velmi dobře jako základ tohoto receptu. Sušené švestky také obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a dalších prospěšných látek, takže se jedná opravdu o velmi dobrou surovinu. Zcela podle konceptu přirozené stravy našeho projektu Jakjíst.cz.

Vlašské (i jiné) ořechy jsou doslova plné prospěšných látek, včetně Omega 3 mastných kyselin, které v tomto receptu nezničíme pečením. Inulin jsem do receptu přidal jako velmi vhodné pojivo, lehké sladidlo a zároveň dodatečnou, velmi prospěšnou vlákninu, která nám pomáhá cukry ze švestek vstřebávat pro tělo podstatně vhodnějším způsobem, jak o tom píšu v tomto článku.

Ingredience na 10 kusů:

100 g sušených švestek

30 g vlašských nebo jiných ořechů

1 lžíce inulinu

10g kokosu na obalení

Postup (jednodušší to už být nemůže):

  1. Švestky zalijeme horkou vodou a necháme 30 minut odstát. Pak vodu slijeme a švestky rozemeleme na pastu v nějakém silnějším mixéru.
  2. Ořechy namočíme na pár hodin do studené vody. Pak vodu slijeme a ořechy nahrubo rozemeleme.
  3. Následně švestky, ořechy a inulin smícháme v jedné míse.
  4. Rukama uděláme kuličky, které obalíme v kokosu.
  5. Dáme do lednice na pár hodin odležet.

 

Jednoduché nepečené nízkosacharidové čokoládové kuličky

TADY najdete video návod.

Základem tohoto receptu je kvalitní čokoláda s 85% obsahem kakaa. Na koho už je to moc, použije 75 %, ale už i ta obsahuje 25 g cukru na 100 g. Na mě už je to trochu moc. Dál používáme velmi zdravé vlašské ořechy, kokos a sušené švestky. Takže za mě jsou všechny suroviny naprosto perfektní, přesně v souladu s projektem JakJíst.cz. Do tohoto receptu jsem inulin už nepřidával, protože v rozehřáté čokoládě má tendenci hrudkovatět. Kdo chce, může přidat 1 lžíci psýllia, pak není nutno přidávat mandlovou mouku, která tady slouží jako pojivo. Bez toho se vám kuličky budou dělat opravdu špatně.

Ingredience na 12 kusů:

100 g 85% čokolády

1 lžíce erythritu (u 75% čokolády lze vynechat)

100 g vlašských nebo jiných ořechů (popřípadě blanšírovaných mandlí)

1 lžička kokosového tuku nebo másla

10 g kokosu na obalení

50 g sušených švestek

1 lžíce mandlové mouky (lze nahradit psýlliem nebo kokosovou moukou)

Pokud chcete experimentovat, lze přidat perníkové koření, skořici, kardamom a podobně.

Postup (jednoduché a rychlé):

  1. Švestky zalijeme horkou vodou a necháme 30 minut odstát. Pak vodu slijeme a švestky nakrájíme na malé kousky.
  2. Ořechy namočíme na pár hodin do studené vody. Pak vodu slijeme a ořechy nahrubo rozemeleme.
  3. Čokoládu s erythritem a tukem opatrně rozehřejeme nad párou. Když je rozehřátá, nasypeme do ní nahrubo umleté ořechy, nakrájené švestky a mouku. Vše důkladně promícháme.
  4. Rukama uděláme kuličky, které obalíme v kokosu.
  5. Dáme do lednice na pár hodin odležet.

 

Jak sami vidíte, oba recepty jsou opravdu velmi jednoduché, použity jsou běžné suroviny, práce skoro žádná a toto cukroví se dá nazvat relativně zdravým.

 

Dobrou chuť a krásné Vánoce vám přeje Rudolf 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *