S chutí,  Vaříme

Co s nadbytečnou koledou? Vaječná tlačenka to jistí!

Co dělat s bohatou vaječnou výslužkou, kterou si vykoledoval váš partner nebo vaše děti? Nabízí se třeba pomazánka s ředkvičkami a jarní cibulkou, lehký bramborový salát nebo – vaječná tlačenka. Výtečný a jednoduchý pokrm doplněný čerstvým chlebem je ideální volbou pro večeři ve všední den. Jak je mým zvykem, opět neuvádím přesnou gramáž, protože většinou vše dělám podle chuti. A přiměřeně.😀

Ingredience:

Vejce natvrdo

Cibule

Kyselá okurka

Zelenina (nakládaná/vařená) – mrkev, hrášek

Želatina / veganská varianta Agar, Vega gel

Lák z okurek

Majolka

Pepř, sůl

Volitelně: šunka

K podávání:

Čerstvý chléb, bageta nebo jiné pečivo

Postup:

Připravte si jednotlivé ingredience – vařená vejce pokrájejte nadrobno, stejně jako cibuli (já ji ještě předtím spařím), šunku, kyselou okurku a zeleninu. Pokud pospícháte, dobrou volbou je sterilovaná mrkev s hráškem (nebo ve slaném nálevu), pokud vás čas netlačí, klidně si uvařte zeleninu čerstvou.

Suroviny smíchejte s několika lžícemi majolky v misce, osolte a opepřete dle chuti.

Podle návodu uvařte želatinu, nebo její veganskou variantu, spolu s nálevem z okurek a po mírném vychladnutí promíchejte se směsí.

Vlijte do formy. Nejčastěji se používá ta na biskupský chlebíček, ale já si oblíbila menší formičky na minibábovky či muffiny.

Dejte do lednice a nechte vychladnout cca 2 hodiny.

Podávejte s kvalitním pečivem.

 

Dobrou chuť přeje

Ema