Co s nadbytečnou koledou? Vaječná tlačenka to jistí!
Co dělat s bohatou vaječnou výslužkou, kterou si vykoledoval váš partner nebo vaše děti? Nabízí se třeba pomazánka s ředkvičkami a jarní cibulkou, lehký bramborový salát nebo – vaječná tlačenka. Výtečný a jednoduchý pokrm doplněný čerstvým chlebem je ideální volbou pro večeři ve všední den. Jak je mým zvykem, opět neuvádím přesnou gramáž, protože většinou vše dělám podle chuti. A přiměřeně.😀
Ingredience:
Vejce natvrdo
Cibule
Kyselá okurka
Zelenina (nakládaná/vařená) – mrkev, hrášek
Želatina / veganská varianta Agar, Vega gel
Lák z okurek
Majolka
Pepř, sůl
Volitelně: šunka
K podávání:
Čerstvý chléb, bageta nebo jiné pečivo
Postup:
Připravte si jednotlivé ingredience – vařená vejce pokrájejte nadrobno, stejně jako cibuli (já ji ještě předtím spařím), šunku, kyselou okurku a zeleninu. Pokud pospícháte, dobrou volbou je sterilovaná mrkev s hráškem (nebo ve slaném nálevu), pokud vás čas netlačí, klidně si uvařte zeleninu čerstvou.
Suroviny smíchejte s několika lžícemi majolky v misce, osolte a opepřete dle chuti.
Podle návodu uvařte želatinu, nebo její veganskou variantu, spolu s nálevem z okurek a po mírném vychladnutí promíchejte se směsí.
Vlijte do formy. Nejčastěji se používá ta na biskupský chlebíček, ale já si oblíbila menší formičky na minibábovky či muffiny.
Dejte do lednice a nechte vychladnout cca 2 hodiny.
Podávejte s kvalitním pečivem.
Dobrou chuť přeje
Ema