S chutí,  Vaříme

Odlehčený bramborový salát bez majonézy

Klasický bramborový salát má hodně z nás spojený především s Vánoci nebo silvestrem. Protože patří k mým oblíbeným jídlům, dopřeju si ho občas i mimo tento slavnostní čas. Je jasné, že to by můj žlučník už nemusel úplně vydýchat, a tak si pochutnávám i na jeho odlehčené verzi. K ní mě letos inspirovaly také naše cesty po Rakousku (odkaz na cesty najdete pod článkem). Původně jsem si k němu chtěla dát i řízek, ale byl tak dobrý, že jsem si vystačila jen s ním. A hlady jsem rozhodně netrpěla. Zálivku jsem vyladila dle své chuti, některé ingredience ve známé vídeňské variantě pochopitelně nenajdete.

 

Co budete potřebovat:

brambory (varný typ A, ideálně „rohlíčky“)

vývar (ideálně hovězí, ale zvládnete to i s dobrým zeleninovým)

červenou cibuli

kyselé okurky bez konzervantů

bílý vinný ocet

kvalitní olej neutrální chuti (řepkový, slunečnicový)

plnotučnou hořčici bez konzervantů

lák z okurek

pepř, sůl

čerstvé bylinky, polníček (volitelně)

Postup:

  1. Pokud nemáte vývar do zásoby v mrazáku, nedá se nic dělat, pusťte se do něj. Dají se pořídit i kvalitní hotové, kostce se radši vyhněte, jen o vodě vůbec neuvažujte.
  2. Uvařte si brambory ve slupce, ideálně v páře. Tak se nejlépe zachová chuť i živiny. Pokud nemáte parní troubu nebo hrnec, někdo doporučuje pařáček, Já s tím nemám zkušenosti, už léta používám kvalitní parní hrnec. A díky odděleným varným plochám rovnoměrně připravím i různě veliké kusy. Ale klidně je uvařte ve vodě, ono se zas nic tak hrozného nestane.😉
  3. Nakrájejte okurky a červenou cibuli na plátky. Pokud nemáte rádi přílišnou štiplavost, klidně ji krátce spařte, opět doporučuji spíš páru.
  4. Než budou hotové brambory, připravte si zálivku z vinného octa a oleje, přidat můžete trošku hořčice i láku z okurek. Přilijte horký vývar a metličkou rozmíchejte. V případě potřeby osolte, opepřete či jinak dochuťte. Množství dresinku samozřejmě záleží na množství brambor, měly by být dokonale zalité, aby tekutinu nasákly.
  5. Oloupejte brambory, měly by být ještě horké, aby se tekutina nasákla. Přidejte cibuli a okurky, promíchejte, vlijte zálivku a opět promíchejte.

Pokud se vám to podaří, měli byste nechat salát uležet v ledničce. Já měla namále, pořád jsem nějak ochutnávala a ochutnávala…😁

Salát skvěle chutná samotný, ale skvěle poslouží i jako příloha k vídeňskému řízku nebo třeba dobrému smaženému sýru. Jen asi na chlebíčky se tato varianta moc nehodí. Osvěžit ho můžete nějakým méně chuťově výrazným zeleným salátem, mně se osvědčil polníček.

 

Dobrou chuť!

 

Ema

 

P. S. Nezapomněla jsem ani na milovníky tradice. Recept na chlebíčky s domácí vekou a klasickým bramborovým salátem najdete zde: domácí chlebíčky s bramborovým salátem.