S chutí,  Vaříme

Skvělé jarní špagety, kterým podlehne i váš italský kamarád

Fakt jsem nečekala, že tohle dost jednoduché jídlo se doma setká s tak velkým úspěchem. Za léta, kdy chodím do práce, jsem se naučila, že lepší než deset pochval je jedna proplacená faktura. V domácnosti tohle pravidlo bohužel uplatňovat nejde, takže i dokonale „vyčištěný“ talíř je tím pádem v pohodě.😁

Čím víc toho mám navařeno, tím víc si uvědomuju jednu zásadu.  Oč je pokrm jednodušší, o to kvalitnější suroviny musíte mít. A přesně tak tomu bylo i v případě špaget s pestem z medvědího česneku.

Kdybych byla velká frajerka, připravila bych si špagety domácí. Protože jsem ale měla za sebou nějaký ten kilometr v nohách, sáhla jsem po BIO celozrnných těstovinách. Upřímně nevím, jestli by se mi podařilo udělat lepší. Jak se znám, spíš ne.😉

No a pak už jsem jen vymetla zbytky z lednice a fantastická večeře pro malé i velké byla na světě. I když by nad některými ingrediencemi zastánce puristických variant italských pokrmů zřejmě minimálně povytáhl obočí, já si myslím, že na tyhle špagety můžeme v klidu pozvat i našeho italského kamaráda.😁

Na těchto těstovinách je skvělé, že je můžete připravit jak ve „vytuněné“ variantě, tak ve verzi pro vegetariány i vegany. Odlehčený pokrm můžeme považovat i za zdravý. Tady je recept:

Ingredience:

BIO celozrnné špagety

pesto z medvědího česneku

medvědí česnek

sýr Gran Moravia

olivový olej

slanina/pancetta

smetana

máslo

pepř

sůl

Postup:

Uvařte špagety podle návodu. Sceďte, ale část vody nevylívejte.

Mezitím si nakrájejte slaninu (já měla gazdovskou) na kostičky, nasekejte medvědí česnek a nastrouhejte sýr. Osobně mám nejradši hoblinky udělané obyčejnou škrabkou.

V pánvi si rozehřejte trochu kvalitního olivového oleje, přidejte slaninu a osmahněte ji. Poté přidejte uvařené špagety a dobře promíchejte. Vlijte trochu vody z uvařených špaget, smetanu (ta mi zbyla z minulého vaření), máslo, sýr a nechte omáčku zhoustnout. Na závěr přidejte nasekaný čerstvý medvědí česnek, v případě potřeby osolte a opepřete. Podávejte s nasekaným medvědím česnekem, pestem z medvědího česneku (recept najdete zde) a hoblinkami sýra. Jako vhodný doprovodný nápoj se jeví moselský ryzlink.😉

V odlehčené (vegetariánské) verzi stačí vynechat slaninu, smetanu a máslo a požitek z jídla je prakticky stejný – vyzkoušeno na vlastní chuťové buňky.😁

Dobrou chuť!