S chutí,  Vaříme

Rychlé letní špagety s rajčaty, pestem a olivami

Čím víc sluníčka za oknem, tím méně času se mi chce trávit u sporáku. Máte to podobně? Než dám zase dohromady nějaký ten výlet, šoupnu sem recept na rychlý a jednoduchý oběd nebo večeři. Troufnu si říct, že se všichni strávníci, včetně dětí, budou dlouho olizovat. A to tam není kečup ani eidam.😁

Stejně jako u ostatních (a zvlášť jednoduchých) pokrmů záleží na kvalitě vstupních surovin. Množství volte podle počtu konzumentů a oblíbenosti špaget.😉 Mně se osvědčily celozrnné špagety Nature´s Promise, které seženete běžně v Albertu. Privátku Natures´Promise mám vůbec moc ráda, protože nabízí poměrně velký výběr BIO potravin za rozumné ceny. Pokrm je vhodný pro vegetariány a pokud oželí parmezán, pochutnají si na něm i vegani.

Suroviny:

špagety (celozrnné)

Na omáčku:

cherry rajčata

červená cibule

černé olivy

sůl, pepř

olivový olej

volitelně: česnek, chilli paprička, parmezán

Na pesto:

bazalka

petržel kudrnka

česnek

olivový olej

pepř

sůl

 

Postup:

Nejdřív si připravte pesto. Do sekáčku na potraviny dejte lístky bazalky, hrst petrželky, plátky česneku, olivový olej, osolte a opepřete. Pak rozsekejte.

Cherry rajčata nakrájejte nadrobno, stejně jako červenou cibuli. Černé olivy můžete ponechat vcelku, nebo rozpůlit.

Špagety připravte podle návodu. Sceďte, část vody z vaření si nechte na další použití.

Mezitím v hlubší pánvi uvařte omáčku. Na olivovém oleji osmahněte cibulku, přidejte rajčata a nechte je povolit. Přidejte pesto a olivy a vařte cca 12 minut. Dochuťte solí a pepřem. Já měla k dispozici fermentovaný kampotský pepř, který byl přibalen k jednomu časopisu o vaření. Na reklamu moc nedám, ale musím uznat, že takhle dobré koření už jsem dlouho nejedla! Pokud se vám zdá omáčka kyselá, nebojte se špetky cukru. Přidat můžete i dávku česneku navíc nebo chilli papričky. Pozor na předávkování, já to tentokrát dost přehnala, takže mi moje ne úplně malé rty ještě navíc opuchly.😁

Do omáčky přidejte špagety, několika lžícemi vody, v níž se vařily, a důkladně promíchejte s omáčkou.

Servírovat můžete s pár hoblinkami parmezánu.

Dobrou chuť a krásné léto!

 

Ema