S chutí,  Vaříme

Rychlá víkendová snídaně: vajíčka s avokádem

Přes týden většinou ráno nejím, pokud tedy nemám domluvenou pracovní schůzku. Stačí mi půllitrový hrnek s černým čajem s citrónem a medem, bez toho nejsem schopná začít den. Víkendové snídaně se u mě většinou odehrávají v módu „ovesné vločky s bílkovinou a ovocem“ (když jdu na túru), nebo „vejce stokrát jinak“. K mé nejoblíbenější úpravě patří vejce naměkko s čímsi jako guacamole. Je to fakt výborné a rychlé – pokud si máknete, dáte to do 15 minut pro čtyřčlennou rodinu. 😁

 

Co budete potřebovat:

  • Vejce od slepic z volného chovu. Nebudeme si nic nalhávat, chutnají +- stejně jako ta od slepic z klecových chovů, ale z etických důvodů prostě nemůžu jinak.
  • Akorát zralé avokádo. U nás je to docela problém, ale občas se zadaří. A ještě v akci. 😁Na jedno vejce počítám tak s ½ avokáda.
  • Jarní cibulku.
  • Cherry rajčata. Nejradši mám ta z Mutěnic – odrůda Strabena.
  • Hladkolistou petržel.
  • Citronovou/limetkovou šťávu.
  • Pepř, sůl.
  • Pečivo, může být i z předešlého dne.

Jak na to:

Vejce (ideálně alespoň krátkou dobu nechané při pokojové teplotě) dejte do vroucí vody, snižte plamen a vařte cca 6 – 6,5 minut (velikost M-L). Podle některých receptů je doba varu 3 minuty, ale to se mi nikdy nepodařilo bez toho, aby nebyl tekutý i bílek. Po uvaření dejte vejce zchladit.

Mezitím si připravte směs à la guacamole. Rozkrojte avokádo, oddělte obě části a špičkou nože vyloupněte pecku. Vydlabejte vnitřek, nakrájejte na malé kousky, které dostatečně pokapete citronovou nebo limetkovou šťávou, aby avokádo nezhnědlo. Dejte do misky, přidejte nadrobno nakrájená rajčata, jarní cibulku a petržel, podle chuti osolte, opepřete a důkladně promíchejte.

Servírujte do sklenky nebo mističky – na vrstvu avokádové směsi položte oloupané vejce a rozpulte, můžete ještě lehce osolit a opepřit. Servírujte s opečenou bagetkou (v toustovači nebo nasucho na pánvi).

Tip: Pokud vám tak úplně nezáleží na tajli, můžete mezi vrstvu s avokádem a vejci nalít ještě kapku rozpuštěného másla. Jedla jsem to v jednom příjemném podniku na pražském Andělu a byla to mana.

Dobrou chuť!

Ema