S chutí,  Vaříme

Medvědí česnek skvěle chutná a utuží vaši imunitu

Kdo na jaře nejí medvědí česnek, jak by nebyl. I když se z něj v posledních letech stala možná až příliš módní rostlinka, přesto ani já jsem kouzlu této léčivky neodolala a zařadila ji do našeho jídelníčku. Nepatřím ale k nájezdníkům, po nichž občas zůstanou zplundrované lesy, a tak jsem si ho nechala přivézt ve farmářské bedýnce.

Kromě toho, že medvědí česnek dokáže skvěle dochutit mnoho jídel, je ideální na detoxikaci a působí i antisepticky. Umí pročistit játra, ledviny, žlučník i krev, přispívá k udržování střevní mikroflóry v pohodě, pomáhá při bolestech břicha, nadýmání nebo zánětech dýchacích cest. Je to až neuvěřitelné, jakou sílu v sobě tahle nenápadná rostlinka má! 💪 Připravila jsem pro vás dva superrychlé recepty, za které určitě sklidíte pochvalu všech strávníků😊

Pesto z medvědího česneku

Na tuhle lahůdku vám kromě zelených lístků stačí kvalitní, za studena lisovaný olej, ideálně olivový, ale není to nezbytná podmínka, a sůl. Já jsem přidala ještě parmezán. Vhodnou kombinací jsou i piniové nebo jiné oříšky.

Listy nakrájíme, vložíme do mixéru s nožovým nástavcem, přidáme olej a parmezán a posekáme. Pokud je třeba, dochutíme solí. Hotové pesto dáme do sklenice a uložíme do chladničky. Počítejte s tím, že nevydrží moc dlouho, ale vzhledem k širokým možnostem využití to ani nebude třeba😊 Vyzkoušené ho mám třeba k sýrům, na těstoviny, do italského risotta nebo do polévek (např. špenátové).

Bylinkové máslo s medvědím česnekem

I tady jsou suroviny velmi jednoduché. Potřebujete jen máslo, listy medvědího česneku a sůl, já jsem navíc přidala klasický česnek a petrželku.

Máslo nechte změknout, aby se s ním lépe pracovalo. Pokrájejte listy medvědího česneku, petrželky a oloupané stroužky kuchyňského česneku nakrájejte na plátky. Opět použijte ideálně mixér s nožovým nástavcem.

Připravené máslo vytvarujte pomocí potravinové fólie do tvaru válečku. Uchovávejte v lednici jako klasické máslo. Pokud hned nespotřebujete třeba na čerstvém chlebu, můžete ho zamrazit a použít později na přípravu steaku. Počítejte ale s tím, že máslo je velmi aromatické, a tak ho raději vložte do krabičky, aby od něj nenačichly další potraviny v mrazáku.

Dobrou chuť, ať už si medvědí česnek připravíte jakkoliv😊