Luxusní jahodový dezert s mascarpone
Taky tak milujete jahody? Já bych je mohla jíst celý rok, ale většinou je lepší si počkat, až dozrají tady u nás. A jejich sezóna je konečně tady.
Nejradši je mám samotné, ale občas nezaškodí je využít v nějakém dobrém dezertu. Tenhle je opravdu jednoduchý a rychlý a zaručuju vám, že se po něm jen zapráší. Suroviny vystačily na pět skleniček, ale než jsem je stihla nafotit, dvě už byly fuč.😁🤦♀️
Suroviny:
cca ½ kg jahod
1 smetana ke šlehání
1 vanička mascarpone
5-6 ks cukrářských piškotů
pár lžiček vhodného likéru (např. mandlový)/přírodní vanilkové aroma
volitelně: želírující látka, želatina v prášku (existují ve vegetariánských variantách), cukr
Postup:
Z jahod odstraňte stopky, několik jich dejte stranou a zbytek rozmačkejte. Volné jahody rozkrájejte na plátky.
Varianta a) Rozmačkané jahody dejte do rendlíku, ohřejte, přidejte želírující látku a trochu povařte. Nechte vychladnout.
Varianta b) Rozmačkané jahody nechte v syrovém stavu.
Připravte dle návodu želatinu.
Ušlehejte zvlášť šlehačku, rozšlehejte mascarpone a vše spojte. Poté můžete přimíchat připravenou želatinu nebo její veganskou variantu.
Na dno skleničky rozdrobte piškoty. Doporučuji kvalitní cukrářské pro přípravu dezertů, skvělé jsou italské. Na ně kápněte kvalitní likér nebo přírodní vanilkové aroma. Naneste první vrstvu krému, podél stěny skleniček můžete rozmístit plátky jahod. Přidejte vrstvu rozmačkaných jahod a pak zase krém. Ozdobit můžete kousíčky jahod, čokoládovými hoblinkami apod. Podávejte dobře vychlazené.
Dobrou chuť!
Ema