
Líčka jako od Pohlreicha
Moje špatné svědomí, vyvolané servírováním chleba a šunky z mrazáku (vysvětlení podá příspěvek s tipy na knihy), ve mně vyvolalo potřebu blýsknout se něčím výjimečným. A tak jsem se ve sváteční den rozhodla připravit líčka, téměř ikonický pokrm z restaurací Zdeňka Pohlreicha. Recept jsem jen lehce poupravila. A tentokrát se musím pochválit – fakt se mi to podařilo.👌😉 Zase mi ale potvrdilo, že přesně tohle je jídlo, na které je lepší si zajít do dobré restaurace. Pokud započítám nákup surovin a přípravu, dostávám se minimálně k půldenní práci, o následném úklidu kuchyně ani nemluvě. 🤦♂️
Hovězí líčka s kořenovou zeleninou, lesními houbami a bramborovo-batátovým pyré
Ingredience:
Maso:
Hovězí líčka
Kořenová zelenina (mrkev, petržel)
Listová petržel
Cibule
Česnek
Lesní houby (sušené, mražené)
Rajský protlak
Červené víno
Vývar, ideálně hovězí
Pepř, sůl, kuličky pepře, nového koření, jalovce, bobkový list
Sádlo
Pyré:
Brambory
Batáta
Mléko
Smetana
Máslo
Postup:
Jako vždycky si udělám přípravu, tzn. očistím zeleninu, nakrájím na kostičky mrkev a petržel, cibuli a česnek nadrobno.
Z líček odstraním největší blány, osolím, opepřím a opeču na rozpáleném sádle nebo jiném kvalitním tuku. Vyjmu a dám stranou. Do výpeku vložím kořenovou zeleninu, opékám, až je zlatavá, pak přidám cibuli a česnek a peču do lehkého zhnědnutí zeleniny. Pak přidám rajský protlak a dobré červené víno a nechám zredukovat. Přiliju hovězí vývar, přidám opečené maso a houby a cca 20 minut povařím.
Mezitím si rozpálím troubu na cca 180 ˚C. Všechny ingredience vložím do pekáče a dám do trouby. A při té příležitosti si (jako vždy) říkám, že ten pekáč už by bylo dobré vyměnit – používala ho už mamka.🤦♂️ Ale nakonec si (jako vždy) řeknu, že nebudu měnit nic, co funguje. Takže snad příště.😁
Celková doba pečení líček byla asi 3 hodiny. Doporučuji si troubu nastavovat v rozmezí 140 – 180 ˚C zhruba po 30 minutách. Vždy zkontrolujte, jestli máte dostatek šťávy, líčka by měla být ponořená. V případě potřeby dolívejte opatrně vývar.
Jako příloha se hodí šťouchané brambory nebo pyré. Já se rozhodla pro bramborovo-batátovou verzi. Když jsou brambory a batáta uvařené a sceděné, přilívám postupně rozehřáté máslo a ohřáté mléko se smetanou. Trochu rozšťouchám a metlou vyšlehám dohladka.
Klasické servírování vypadá následovně: doprostřed talíře umístím pyré a na něj maso s omáčkou a zeleninou. V původním receptu je omáčka sceděná a zahuštěná máslem, ale já mám vařenou zeleninu ráda, tak ji v omáčce nechávám, a preferuji dietnější verzi bez másla.
Dobrou chuť!

