S chutí,  Vaříme

Krémová chřestová polévka

Jen co skončí sezóna medvědího česneku, už klepe na dveře král zeleniny – chřest. Vzdejme tedy jeho veličenstvu hold a připravme si spolu více či méně typické recepty, v nichž vynikne jeho jemná chuť.

Prvním z nich je polévka z bílého a zeleného chřestu se smetanou a bobem obecným (někdy nesprávně označován jako fava fazole). Budu ráda, pokud mi dáte vědět, jestli jste byli stejně jako já okouzleni její delikátní chutí.

Ingredience na 2-3 porce:

Bílý chřest – svazek

Zelený chřest – svazek

Kedlubna

Šalotka

Česnek – 2 stružky oloupané

Bob obecný (mražená směs – ½ balení)

Smetana ke šlehání – 250 ml

Máslo – dle potřeby

Pepř, citrónový pepř, sůl, muškátový oříšek

Postup:

Odlomte dřevnaté konce u chřestu, ten bílý oloupejte, zelený většinou není třeba. Nakrájejte asi na třetiny, několik zelených hlaviček si odložte zvlášť. Šalotku nakrájejte najemno a osmahněte na másle, přidejte česnek, nakrájenou kedlubnu a  zalijte vývarem tak, aby zelenina byla jen lehce ponořená.

Mezitím si uvařte boby v lehce osolené vodě, hlavičky zeleného chřestu vhoďte do vroucí vody, po pár minutách rychle ponořte do ledové vody – zůstanou tak krásně zelené.

Když je měkká zelenina, vše rozmixujte a přeceďte. Vmíchejte zahřátou smetanu, ušlehejte metličkou či mixérem a přidejte boby. Prohřejte, přidejte ještě oříšek másla a dochuťte solí, pepřem, citrónovým pepřem a muškátovým oříškem.

Podávejte ozdobené hlavičkami chřestu, bylinkami, jedlými květy nebo hoblinkami kvalitního sýru.

Dobrou chuť!