Krémová chřestová polévka
Jen co skončí sezóna medvědího česneku, už klepe na dveře král zeleniny – chřest. Vzdejme tedy jeho veličenstvu hold a připravme si spolu více či méně typické recepty, v nichž vynikne jeho jemná chuť.
Prvním z nich je polévka z bílého a zeleného chřestu se smetanou a bobem obecným (někdy nesprávně označován jako fava fazole). Budu ráda, pokud mi dáte vědět, jestli jste byli stejně jako já okouzleni její delikátní chutí.
Ingredience na 2-3 porce:
Bílý chřest – svazek
Zelený chřest – svazek
Kedlubna
Šalotka
Česnek – 2 stružky oloupané
Bob obecný (mražená směs – ½ balení)
Smetana ke šlehání – 250 ml
Máslo – dle potřeby
Pepř, citrónový pepř, sůl, muškátový oříšek
Postup:
Odlomte dřevnaté konce u chřestu, ten bílý oloupejte, zelený většinou není třeba. Nakrájejte asi na třetiny, několik zelených hlaviček si odložte zvlášť. Šalotku nakrájejte najemno a osmahněte na másle, přidejte česnek, nakrájenou kedlubnu a zalijte vývarem tak, aby zelenina byla jen lehce ponořená.
Mezitím si uvařte boby v lehce osolené vodě, hlavičky zeleného chřestu vhoďte do vroucí vody, po pár minutách rychle ponořte do ledové vody – zůstanou tak krásně zelené.
Když je měkká zelenina, vše rozmixujte a přeceďte. Vmíchejte zahřátou smetanu, ušlehejte metličkou či mixérem a přidejte boby. Prohřejte, přidejte ještě oříšek másla a dochuťte solí, pepřem, citrónovým pepřem a muškátovým oříškem.
Podávejte ozdobené hlavičkami chřestu, bylinkami, jedlými květy nebo hoblinkami kvalitního sýru.
Dobrou chuť!