S chutí,  Vaříme

Když vaří muž: kančí kotlety se šťouchanými bramborami a špenátem

Když jsem nedávno dělala revizi mrazáku, našla jsem tam opravdový poklad – kotlety z divočáka, které jsme dostali od mého strejdy😊. Přemýšlela jsem, jak je udělám, ale můj muž se nabídl, že tohle „chlapské“ jídlo připraví on. Pravdou je, že vaří opravdu dobře a naštěstí ho to i baví. V dnešní době je obzvlášť fajn, pokud se lidi v domácnosti dokážou vystřídat u běžných prací a pomáhají si ještě víc než obvykle 👍🍀

Ale zpátky k obědu. Nevím, jak to chodí u vás, ale já většinou experimentuju. Všechny suroviny si oloupu, nakrájím a připravím dopředu, což znamená spousty mističek, prkýnek, talířků a tak. Můj muž většinou vaří stylem „naházím to všechno do jednoho hrnce“. Tdy mu to sice úplně nevyšlo, ale i tak měl zhruba půlku nádobí, než odhaduji u sebe 😁 Původně jsem z varianty se špenátem nebyla úplně nadšená, přeci jen divočák má být jen se šípkovou, nebo se zelím, že jo😊. Výsledek byl ale opravdu zdařilý. Pokud nemáte v zásobě zvěřinu, nemusíte smutnit, i vepřová krkovička nebo kýta bude v téhle kombinaci fungovat víc než dobře.

Suroviny a postup

A jak tedy celá akce probíhala? Kromě masa, brambor a špenátu (čerstvý nebo mražený) se ke slovu dostalo opravdu velké množství cibule, česneku, sádlo, pepř, sůl, kmín a vajíčko.

Maso stačí osolit, opepřit a pokmínovat, vložit do sádlem vytřené zapékací mísy (nebo pekáče), zasypat bohatě cibulí a česnekem, podlít vodou, přiklopit (přikrýt alobalem) a dát do trouby vyhřáté na cca 150 ˚C. Nejdříve pečte asi hodinu, pak odklopte a podle potřeby můžete zvýšit teplotu i na 170 ˚C. V průběhu pečení maso kontrolujte a případně podlévejte. Celkový čas pečení byl u tohoto kusu asi tři hodiny, ale čas se samozřejmě musí přizpůsobit velikosti masa.

Mezitím si připravte brambory, my je máme nejradši na páře, klasicky vařené jsou taky úplně v pohodě, a špenát. Na pánvi si rozpalte máslo, sádlo, nebo kvalitní olej, lehce osmažte cibulku, přidejte špenát, česnek, osolte a opepřete. Ke konci přípravy rozklepněte vejce (dle množství špenátu a strávníků). „Měkkouši“ mohou přidat ke zjemnění smetanu – to ale u tohoto chlapského receptu to samozřejmě nepřichází v úvahu 😊

Dobrou chuť!