S chutí,  Vaříme

Italská čočkovo-klobásová polévka

Nízkosacharidová (low-carb), bezlepková, rychlá a hlavně moc dobrá polévka

Inspiraci na tento recept jsem převzal z knihy Super Gut, autor Dr. William Davis. Je to mimořádně přínosná kniha.

Tahle polévka je plná vlákniny z cibule, česneku, bílé ředkve a čočky. Dále je tam velmi kvalitní tuk z olivového oleje a spousta bílkovin z domácích klobás bez chemie. Konzervovaná rajčata, paprika a špenát poskytují další potřebné živiny.  Kdo má rád pálivé, doporučuji si přidat pálivou papriku. Ta obsahuje velmi prospěšný kapsaicin.

Další velkou výhodou je variabilita a jednoduchost receptu. I pro podprůměrného kuchaře je blbuvzdorný. Zelenina se dá různě nahradit. Koření je v podstatě na vás. Druhy klobásy také. Výsledek je něco mezi italskou polévkou minestrone a německým eintopfem.

 

Ingredience:

  • 50 ml olivového oleje
  • 2 střední cibule
  • Několik stroužků česneku
  • 300 až 400 g salsicci (nebo podobné syrové klobásy)
  • 100 g nějaké jiné kvalitní klobásy bez chemie
  • 1,5 až 2 litry vývaru nebo vody
  • 100 g špenátu (syrový nebo mražený)
  • 2 bílé ředkve
  • 200 až 300 g čočky
  • 400 g (1 konzerva) sekaných bio rajčat
  • Oregano, bazalka, tymián, rozmarýn
  • Trochu kvalitního sýru na strouhání (Pecorino, Gruie, Parmezán)
  • Sůl, pepř

 

Postup:

  1. Čočku namočíme alespoň na hodinu
  2. Cibuli, česnek a klobásu nakrájíme. Osmahneme na pánvi na olivovém oleji, až cibulka zesklovatí.
  3. Do hrnce dáme všechny ostatní ingredience a uvedeme do varu. Salsicciu vaříme vcelku, jedná se o syrovou klobásu. Syrová nakrájet v podstatě nejde.
  4. Když se polévka vaří, přidáme směs z pánve do hrnce.
  5. Vaříme asi hodinu, než se uvaří čočka, syrová zelenina a salsiccia.
  6. Salsicciu můžeme nakrájet nebo jí dát do talíře celou.
  7. Kdo chce, může si do polévky nastrouhat sýr a přidat nějakou pálivou omáčku nebo papriku

 

Pokud hledáte inspiraci na další recepty, tak jsou tady.

Dobrou chuť přeje Rudolf 😊