
Italská čočkovo-klobásová polévka
Nízkosacharidová (low-carb), bezlepková, rychlá a hlavně moc dobrá polévka
Inspiraci na tento recept jsem převzal z knihy Super Gut, autor Dr. William Davis. Je to mimořádně přínosná kniha.
Tahle polévka je plná vlákniny z cibule, česneku, bílé ředkve a čočky. Dále je tam velmi kvalitní tuk z olivového oleje a spousta bílkovin z domácích klobás bez chemie. Konzervovaná rajčata, paprika a špenát poskytují další potřebné živiny. Kdo má rád pálivé, doporučuji si přidat pálivou papriku. Ta obsahuje velmi prospěšný kapsaicin.
Další velkou výhodou je variabilita a jednoduchost receptu. I pro podprůměrného kuchaře je blbuvzdorný. Zelenina se dá různě nahradit. Koření je v podstatě na vás. Druhy klobásy také. Výsledek je něco mezi italskou polévkou minestrone a německým eintopfem.
Ingredience:
- 50 ml olivového oleje
- 2 střední cibule
- Několik stroužků česneku
- 300 až 400 g salsicci (nebo podobné syrové klobásy)
- 100 g nějaké jiné kvalitní klobásy bez chemie
- 1,5 až 2 litry vývaru nebo vody
- 100 g špenátu (syrový nebo mražený)
- 2 bílé ředkve
- 200 až 300 g čočky
- 400 g (1 konzerva) sekaných bio rajčat
- Oregano, bazalka, tymián, rozmarýn
- Trochu kvalitního sýru na strouhání (Pecorino, Gruie, Parmezán)
- Sůl, pepř
Postup:
- Čočku namočíme alespoň na hodinu
- Cibuli, česnek a klobásu nakrájíme. Osmahneme na pánvi na olivovém oleji, až cibulka zesklovatí.
- Do hrnce dáme všechny ostatní ingredience a uvedeme do varu. Salsicciu vaříme vcelku, jedná se o syrovou klobásu. Syrová nakrájet v podstatě nejde.
- Když se polévka vaří, přidáme směs z pánve do hrnce.
- Vaříme asi hodinu, než se uvaří čočka, syrová zelenina a salsiccia.
- Salsicciu můžeme nakrájet nebo jí dát do talíře celou.
- Kdo chce, může si do polévky nastrouhat sýr a přidat nějakou pálivou omáčku nebo papriku
Pokud hledáte inspiraci na další recepty, tak jsou tady.
Dobrou chuť přeje Rudolf

