Hrnkový chléb – ultrajednoduchý a se zaručeným výsledkem
Nevím jak je to u vás, ale já když mám splín, vrhám se do něčeho užitečného – umyju okna, přerovnám skříně, anebo…upeču chleba😊 Po zkoušení různých receptů jsem objevila a vylepšila jeden hrnkový. A pokud se do něj pustíte, věřím, že stane i vaší „topkou“ 🥐🥨🥖 Zárukou kvality byl dohled mého muže, z něhož se stal nadšený amatérský pekař a jehož rohlíčky podle mě nemají konkurenci😊
Skvělé je, že vám stačí opravdu jen pár věcí:
1 hrnek á 250 ml – z něho budete vycházet při dávkování surovin →
2,5 hrnku hladké mouky
0,5 hrnku celozrnné žitné/ případně špaldové
1,5 hrnku vlažné vody
1 lžička sušeného droždí
1 vrchovatá lžička soli
1 lžička mletého kmínu
½ lžičky chlebového koření
Slunečnicová semínka/ libovolná směs semínek (dýně, lněné semínko apod.)
Postup přípravy:
V míse smíchám všechny suché suroviny, přidám vlažnou vodu a vytvořím těsto. Přikryju potravinářskou fólií, vidličkou do ní propíchám dírky a nechám stát přes noc. Těsto by každopádně mělo kynout asi 12 hodin.
Druhý den těsto překlopím na pracovní plochu, vytvaruju bochník a nechám odpočívat. Mezitím vyhřeju pečicí troubu (klasika – horní a spodní pečení) na 250 ˚C spolu se skleněnou kulatou varnou mísou (tzv. jenské sklo).
Když je trouba vyhřátá, vyndám opatrně mísu a dám do ní těsto. Nemusíte se bát, pokud vám nebude připadat úplně pevné. Přiklopím víkem a peču 30 minut. Po půl hodině odklopím víko , snížím teplotu na 190 – 200 ˚C a peču dalších 30 minut (celkem tedy 1 hodinu). Občas zkontroluju. Nezapomeňte, každá trouba peče trošku jinak!
Hotový chleba vyklopím na mřížku a nechám vychladnout. Nejradši ho mám ještě trochu vlažný – s máslem a ředkvičkami a posypaný pažitkou😊 Hodně zdaru a dejte vědět, jestli se vám povedl, a hlavně – jestli vám chutná❤❤
P. S. O tomto víkendu se asi pustím do mega pekařské výzvy – domácích kynutých buchet. Trochu se toho děsím😊