Zavařte si maso – je skvělé, ale jako strategická zásoba vám dlouho nevydrží😊
Protože teď asi nikdo z nás nemá ani pomyšlení na to, že by snad připravoval slavičí jazýčky s kaviárovou espumou, rozhodly jsme se s Denny přinášet vám především recepty, které jsou nenáročné, nají se z nich celá rodina a suroviny na ně najdete běžně ve své spíži nebo mrazáku.
Jedním z poměrně jednoduchých receptů je zavařované maso. Nejsem zase taková frajerka, abych si troufla zavařovat ho v syrovém stavu, přeci jen nechci v dnešní době ještě přidělávat přetíženým zdravotníkům práci případnou otravou botulotoxinem😊
Na tu velkou parádu vám stačí opravdu jen pár surovin – prorostlá krkovička, bůček (ideálně i s kůží), pepř, sůl (často se udává Praganda, ale stačí i obyčejná), kmín, sádlo a vývar. Přidat můžete v pohodě i česnek a cibuli.
Nejdřív si nakrájejte maso na středně velké kostky, to odhadnete, není nutné to vědecky vyměřovat😊 Pak je třeba maso osolit, opepřit a pokmínovat. Co se týká soli, buďte opatrní. Četla jsem recepty udávající 25 g soli na 100 g masa, ale to je z mé zkušenosti moc. Já používám asi 17 g soli na 100 gramů masa. Nechte cca 30 minut odpočinout. Vývar na podlévání si můžete připravit z odřezků krkovice, já mám většinou něco schovaného na mrazáku. Připravte si pekáč, zapékací mísu apod., pořádně vymažte sádlem, přidejte maso, rozdrcený česnek ve slupce, cibuli na kroužky a podlijte vodou. Vložte do předehřáté trouby (cca 190 ˚C) a pečte zhruba 3 hodiny, v průběhu procesu kontrolujte a podlévejte ideálně vývarem.
Po dopečení vložte do připravených zavařovacích sklenic, zalijte šťávou (někdy je třeba ji naředit, nebo naopak zredukovat) a sterilujte. To lze buď v hrnci s horkou vodou na sporáku (cca 1, 5 hodiny), v parní troubě nebo parním hrnci. Poté vyjměte a nechte vychladnout. Podle mého strýce, velkého labužníka, gurmeta a vůbec odborníka na jakoukoliv lahůdku, je třeba vše sterilovat ještě jednou. Já zůstala u jednoho zavaření, ale pro jistotu jsem tu dobrotu po vychladnutí dala do lednice. Sichr je sichr😊
Tohle zavařované maso chutná nejlépe s čerstvým chlebem a kyselou okurkou, ale po ohřátí z něj můžete lehce vykouzlit moravského vrabce a servírovat třeba se zelím a knedlíkem.
P. S. Pro představu: z cca 1,5 kg masa připravíte (za občasného ochutnávání=ujídání) cca 2 menší sklenice. Trochu jako strace na ocas, ale dojíte se pečivem😊
Dobrou chuť přeje Ema & Co.